Meyveli Sodalar Masum Mu?

Sindirime yardımcı olması nedeniyle sodayı çok tüketen bir toplumuz. Sade soda içemediğini söyleyenler meyveli sodaları tercih ediyor. Doğal maden suyundan üretildiği ibaresini görünce daha kolay ikna oluyoruz. Bazılarımız da kolalı içecekler içmektense meyveli gazoz gibi düşünerek daha az zararlı olduğu düşüncesiyle bu içecekleri masum buluyor. Acaba gerçekten meyveli sodalar masum mu??

Yapılan bir araştırma meyve aromalı maden sularında antioksidan olarak C vitamini veya meyve suyu, koruyucu olarak da sodyum benzoat bulunduğunu kanıtladı. C vitamini ile sodyum benzoatın bir arada kullanılmasının ölümcül riskleri olduğu açıklandı. Sodyum benzoat alerjik özelliğe sahip bir maddedir. Özellikle astım hastalarının dikkat etmesi gerektiğini Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Gültekin ifade etti. Bunlara ilave olarak sodyum benzoatın, DNA’ya da zarar verme potansiyeli bulunan bir katkı maddesi olduğunu söyledi.
Anlaşılan o ki “doğal maden suyundan üretildiği” söylense bile bu işler katkı maddesi eklenmeden olmuyor. Canımız hazır bir içecek çektiğinde en az zararlı olanı budur diyerek içmeye devam edeceğiz gibi görünüyor.
Sağlık dolu günler dileriz..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir