Yazın serinlemek, kışın da ısınmak için kullandığımız klimalar hayatımızın her anında bizimledir. Ev, ofis ortamlarının dışında otomobil ve otobüs yolculuklarında da sıkça maruz kalınan klimalar zaman zaman sıkıntı verebilir. Klima çarpması adı verilen şikayetin belirtisi baş ağrısı olabilmektedir. Aniden ortaya çıkan bai ağrısı, dayanılmaz bir hale gelebilir. Terliyken klimalı ortama girilmesi, ani hava değişimi nedeniyle kas kasılmasına bağlı ağrılara, boyun ya da bel tutulmalarına neden olmaktadır. Kas kasılmasına; boyun bel fıtığı, kireçlenme, boyun düzleşmesi adı verilen omurga eğrilikleri ve fibromyalji hastalıkları da eşlik ediyorsa, tutulmalar kaçınılmazdır.
Klima çarpmasının belirtileri
Klima çarpmasının belirtilerinden biri de kas ağrısıdır. Çok iş yapmış gibi kaslarda yorulma, bacaklarda gerginlik hissi oluşabilir. Bağ ağrısı daha sık görülen bir belirti olsa da sırt ağrısı da hissedilebilir. Özellikle klimanın oluşturduğu rüzgarın önünde durmak, sırt ve boyun ağrılarına sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlarda çözüm, ağrı kesici bir ilaç kullanmaktır. Her gün oluşan bir ağrı durumu var ise elbette ki bir doktora başvurmak gerekir. Baş ağrısının temel nedeni vücutta klima nedeniyle oluşan ani ısı değişimi nedeniyle vücutta hipotermi oluşmasıdır. Baş ağrısı ve yüksek ateşe ek olarak kişide klima çarpması sonucunda mide bulantısı da sıkça görülür.
Araba yolculuklarında klima çarpması sık yaşanan bir durum olduğu için önlem odaklı olmak gerekir. Arabada klima çarpmasının tedavisi için antioksidanlar tüketilebilir. Yeşil çay, en kuvvetli antioksidan etkili çayların başında gelmektedir.
Klima boğaz ağrısı yapar mı?
Klimanın çalışması ile havadaki nem oranı azalarak, mekanda yoğunlaşan kuru hava, burun içi dokularda ve boğazda tahrişe neden olabilir. Klimalar, solunum yollarının kendini temizleme mekanizmasını bozan kuru hava nedeniyle işlevini gereği gibi yapamadığı için solunum yolu hastalıkları riskini ortaya çıkarır.
Ferritin değerinin düşük olması, vücutta demir depolarının azaldığını gösterir. Ferritin, demirin depolanmış haliyle vücutta bulunduğu…
Yetişkin Bir Kadın İçin Normal Kan Değerleri Nasıl Olmalıdır? Yetişkin bir kadın için normal kan…
Ceren Kaynak İskit Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Gazeteci Ceren Kaynak İskit, 25 Nisan 2025 tarihinde…
Postbiyotik Nedir, Ne İşe Yarar? Postbiyotik, probiyotik bakterilerin (yararlı bakteriler) ölmesi veya parçalanması sonucu ortaya…
Sezaryen Bir Ameliyat, Doğum Şekli Değil Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu katıldığı canlı yayında gündeme büyük…
Penti Kremli Çorap Nedir, Nasıl Kullanılır? Teknolojinin son harikası kremli çoraplarla tanışın! İnce ve mat…