Kinin Nedir? Kinin Ne İşe Yarar? Faydaları

Amazon ormanlarında yetişen Cinchona ağacının kabuğundan elde edilen kinin maddesi, sıtma ile savaşmak ve sıtmaya karşı kullanılan sentetik ilaçların geliştirilmesinde moleküler model olarak kullanılmıştır. Cinchona ağacının kabuğundan başka 20 farklı alkaloid madde de çıkarılabilmektedir. Bu maddeler, sıtmadan dolaşım bozukluklarına kadar çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca kinin maddesi, Tonik içeceklerinde de bulunur. Tonik, kinin ve sodanın birleşimiyle oluşan bir içecektir ve kokteyllerde sıkça kullanılır.

Kinin nedir?

Kinin, kınakına ağacından elde edilen alkaloitlerin en önemlisidir. Eski dönemlerden beri kinin, mikroorganizmaları, mayaları ve sıtma yapan mikroorganizmaları yok etmekte çok etkilidir.

Kinin, kınakına ağacından elde edilen alkaloitlerin en önemlisidir. Tedavi sürecinde, kininin alkaloitleri yanı sıra sulphate de quinine (kinin sülfatı) de kullanılmaktadır. Bu nedenle, kinin halk arasında genellikle “sulphate” olarak adlandırılmaktadır. İlk olarak kullanılan kinin tuzu olan “sulphate de quinine” maddesi en etkili olandır. Daha sonra “chloridrate de quinine” (kinin klorür) şeklinde yapılmıştır.

Bunun enjeksiyon amacıyla kullanılması uygun bulunmuştur. Kininin bu şekillerinin yanı sıra, tannat de quinine, carobnate de quinine ve de euquinine gibi bazı şekilleri de mevcuttur. Kinin, bilinen en eski tarihten beri sıtma savaşında en önemli ilaç olmuş ve bu ilaç sayesinde sıtma yapan mikroorganizmalara karşı büyük başarılar elde edilmiştir.

kinin

Kinin maddesinin yararları nelerdir?

Kinin, eski dönemlerden beri mikroorganizmaları, mayaları ve sıtma yapan mikroorganizmaları yok etmekte çok etkilidir. Ayrıca iştah açıcı ve kalp düzenini ayarlayıcı özellikleri de vardır. Bunların yanı sıra, kinin maddesi iltihapları giderme, artan ateşi azaltma ve az dahi olsa ağrıları dindirme gibi pek çok faydası vardır. Ancak kinin maddesi bu sayılan yararları tek başına her zaman yararlı olmayabilir ve genellikle yardımcı bir maddedir.

Kinin nerelerde bulunur?

Kinin, eski dönemlerde yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Amazon ormanlarında yetişen Cinchona ağacının kabuğundan elde edilen kinin maddesi, sıtma ile savaşmada önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca bu kinin maddesi, sıtmaya karşı kullanılan sentetik ilaçların geliştirilmesinde moleküler model olarak kullanılmaktadır. Cinchona ağacının kabuğundan kinin maddesi dışında 20 farklı alkaloid madde de çıkarılabilmektedir. Bu çok çeşitli maddeler, sıtma hastalığından başlar ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Ayrıca dolaşım bozukluklarına da karşı kullanılabilmektedir.

Kinin içeren ilaçlar nelerdir?

Kinin içeren ilaçlar arasında atebrin ve akridirı gibi ilaçlar bulunur. Eski zamanlarda kinin yerine bu ilaçlar kullanılmaya başlandı. Kinin formülü: C20H24N2O2 ve molar kütlesi: 324,42 g/mol’dür. Ayrıca PubChem Bileşik Kimlik Numarası: 8549 ve CAS numarası: 130-95-0’dır.

Kinin ne için kullanılır?

Kinin maddesi, en çok sıtma (malarya) gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Zamanla, kinin sıtma mikroorganizmalarının her çeşidine ve türüne tesir edemediğinden, kimya biliminin ilerlemesiyle kinin maddesinden daha güçlü sıtma ilaçları yapılmıştır. Bu nedenle kininin günümüzde sıtma ilacı olarak önemi azalmıştır. Ancak ateşli hastalıkların tedavisinde ve grip hastalığına karşı korunmada kullanılmaktadır. Bu nedenle kinin tedavisinin doktor kontrolü altında yapılması önemlidir.

Kinin tedavisi alınırken nelere dikkat edilmelidir?

Plaquenil, kinin preparatı olarak kullanılır ve günde 1 ila 2 kez 200 mg dozunda alınır. Bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza retina ile ilgili herhangi bir probleminiz olup olmadığını sormanız gerekir. İlaç, yemeklerden sonra veya süt ile alınması mide rahatsızlıklarını engelleme amacıyla daha uygundur. Kinin maddesi, güneşe karşı hassasiyeti artırdığından her zaman güneşten kaçınılması ve güneş koruyucu krem kullanılması gerekir. İlaç kullanımı sırasında bulanık görme ve görme keskinliğinde azalma, kulak çınlaması ve işitme kaybı, deride morluklar olabilir. Kas güçsüzlüğü, saç dökülmesi ve saç renginde açılma gibi diğer yan etkiler de olabilir. Bu nedenle ilacın kullanımında dikkatli olunmalıdır. Bunun yanı sıra kinin kullanımı sırasında karın ağrıları, kusma, ishal, baş ağrısı, kaşıntı, güneşe hassasiyet, bulantı, ruhsal değişiklikler ve deride döküntüler görülebilir. Bu yan etkiler görüldüğünde doktorunuza başvurmalısınız. Genel olarak kinin, yan etkilerinin hafif olması ve zamanla geçmesi nedeniyle en güvenli romatizma ilacı olarak kabul edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir