Categories: Anne Bebek

Kardeş Mi Gelmiş?

 

Belirli bir yaşa kadar evin tek sahibi olan çocuğa bir kardeşinin olacağını anlatmak zor olacaktır. Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi bebeğin ona hediye geldiğini göstermek düşünceli bir davranış olabilir. Bebeğin eve gelmesiyle anne babanın ilgisi ister istemez yeni doğan bebeğe doğru kayacağından çocuğun sinirleri bozulur. Eve gelen minik yaratığın ebeveynlerinin ele geçirdiğini düşünür. Bu yüzden ona karşı öfke duyar. Büyük çocuktan çok bebeğin bakıma ihtiyacı olduğundan dolayı evdekiler daha çok onunla ilgilenirler.

Burada en büyük görev ebeveynlere düşüyor. Büyük çocuğun yanında kardeşe daha fazla ilgi göstermemek lazım. Annesi bebeğin altını değiştiriyor, bebek çabuk acıktığı için sık sık meme emdiriyor, onu uyutuyor. Neredeyse tüm zamanı bebekle geçtiği için büyük çocuk evde yalnızlaşmaya başlıyor.

Sevgili ebeveynler, kendinizi arada bir kontrol edin. İki çocuğunuza da aynı zamanı ayırmaya çalışın. Çocuğun kardeşini sevmesini sağlayın. Onlara birlikte aynı ortamda durabileceklerini gösterin. Gerekirse büyük çocuğunuza hikaye anlattırın ve kardeşinin onu dinlediğine inandırın. Bu şekilde aralarında bir sevgi bağı oluşturmaya çalışın.

Eğer dengeyi sağlayamazsanız ve ne yaptığınızın farkında değilseniz büyük olan çocuğunuz size kendisini hatırlatacaktır. Yaptığı yaramazlıklarla, çevreye verdiği zararlarla, hırçınlaşmaya başlamasıyla ve sık sık ağlamasıyla dikkat çekmeye başlar. Farklılaşan davranışlarıyla “Ben de buradayım, benimle de ilgilenin.” mesajları vermeye çalışır. Siz onun verdiği mesajları anlamazsanız “Sen iyice yaramaz oldun.” gibi olumsuz cümleler kullanırsanız onun daha da şiddetli davranışlar göstermeye başladığını görürsünüz. Ona bağırmanız bile pekiştirici etki yapar. “Annemin ilgisini çekebildim.” algısı oluşur ve bundan hoşlandığı için tekrarlar. 4-5 yaşlarında olan çocuğunuza tepkisel şekilde yaklaşmanız bir işe yaramaz. Kardeşinin davranışlarını da göstermeye başlayabilir. Onun gibi altına yapmak ister ve kimi zaman da yapar. Sırf sizin onunla zaman geçirmeniz için, temizlerken uğraşmanız için yapar bunu. Emzik emmek isteyebilir, biberonu bırakmak istemez.

Biberonu bırakmak istemeyen bir çocuktan onu zorla alamazsınız. Biraz mantıklı yöntemler bulmanız gerekir. Biberon ya da emziği bıraktırma yöntemlerinden en güzeli şudur: Biberonu ya da emziği uçan balonlara bağlayın ve ipleri çocuğun kendisinin bırakmasını isteyin. Ardından el sallayarak biberona veda edin. İnanın ki bir daha size biberonu sormayacaktır.

Sevgilerle..

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Mion Kozmetik Kimin Markası?

Mion Kozmetik Kimin Markası? Migros, yeni markası Mion ile kozmetik mağazacılığına girdi. İstanbul, Ankara, İzmir…

% gün önce

Çağatay Ulusoy’un Ayakları

Çağatay Ulusoy'un Ayakları Ünlü oyuncu Çağatay Ulusoy, Gaddar dizisinin 14. bölümünde kafese hapsediliyor. Birden kendine…

% gün önce

Tavuk Nugget Zararlı Mı, Kilo Yapar Mı?

Tavuk Nugget Zararlı Mı, Kilo Yapar Mı? Nuggetler, genellikle tavuk etinden yapılan ve çeşitli şekillerde…

% gün önce

Ozan Çakar Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Ozan Çakar Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? "Son Günüm Olsa Bile" şarkısını seslendiren sanatçı Ozan Çakar…

% gün önce

Şarkıcı Ozi Kimdir, Nereli, Gerçek Adı Nedir?

Spotify viral listesinde Son Günüm Olsa Bile isimli şarkısıyla 1. sıraya gelen ve merak edilen…

% gün önce

Fazla Kibir Ayrılık Getirdi, Patiswiss CEO’su İstifa Etmek Zorunda Kaldı

Fazla Kibir Ayrılık Getirdi, Patiswiss CEO'su İstifa Etmek Zorunda Kaldı Patiswiss'in CEO'u Elif Aslı Yıldız…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı