Categories: Anne Bebek

Gebelikte Folik Asit Kullanımının Önemi

Gebelik dönemindeki kadınlarda enerji ve vitamin-mineral ihtiyacında artış görülür. Gebelikte yetersiz beslenme, vitamin ve mineral eksikliği bebeğin sağlığını olumsuz etkileyeceğinden, gebelik öncesinde annenin vücudunda eksik olan vitamin ve minerallerin belirlenmesi ve bunların yerine konulması, aynı zamanda annenin gebelik döneminde dengeli ve sağlıklı beslenmesi oldukça önemlidir. Özellikle son trimesterde annenin beslenme durumu ve aldığı kilo, fetüsün doğum ağırlığı ile yakından ilişkilidir.

Folat, B9 vitamininin besinlerde doğal olarak bulunan şekli iken, folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir ve ilaç olarak üretilir. Hamilelik öncesi ve hamilelik dönemi boyunca alınan folik asit takviyesinin birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla bebeğin anne karnındaki gelişimi için oldukça önemli bir vitamin olan folik asit tüketimine planlı gebeliklerde gebelikten 3 ay önce başlanmalıdır.

Vücudun birçok farklı fonksiyonunda rol alan folik asit özellikle; vücudun yeni hücreler üretmesine ve üretilen hücrelerin korunmasına, DNA ve RNA’nın oluşturulmasına ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur. Bu nedenle özellikle gebelik ve çocukluk dönemi gibi gelişim dönemlerinde bu vitamine olan ihtiyaç artmaktadır.

Hamilelikte folik asitin faydaları
• Erken doğum, düşük ve doğumsal anomali gelişim riskini azaltır.
• Bebeğin hücre gelişimi ve sinir sistemi gelişiminde oldukça önemlidir.
• Nöral tüp defektleri olarak bilinen, bebeklerin omurilik ve beyin gelişiminde ortaya çıkan doğumsal kusurlara karşı koruyucudur. Özellikle, en yaygın sinir yolu kusurlarından olan ve açık omurga olarak bilinen spina bifida gibi ciddi sorunların çoğu, folik asit tüketimi ile önlenebilmektedir.
• Çeşitli kalp rahatsızlıkları ile ilişkili olan homosistein seviyesinin düşürülmesine katkıda bulunarak kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Özellikle, bebeğin beyin ve spinal kord gelişiminin meydana geldiği hamileliğin 3. ve 4. haftalarında folik asit ihtiyacı artmaktadır. Dolayısıyla anne olmak isteyenlerin hamile kalmadan önce folik asit takviyesine başlaması ve folik asit eksikliğini gidermesi daha avantajlı olacaktır. Folik asit vücutta depolanmadığından her gün düzenli olarak tüketilmelidir.

-annebebek.com

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Mion Kozmetik Kimin Markası?

Mion Kozmetik Kimin Markası? Migros, yeni markası Mion ile kozmetik mağazacılığına girdi. İstanbul, Ankara, İzmir…

% gün önce

Çağatay Ulusoy’un Ayakları

Çağatay Ulusoy'un Ayakları Ünlü oyuncu Çağatay Ulusoy, Gaddar dizisinin 14. bölümünde kafese hapsediliyor. Birden kendine…

% gün önce

Tavuk Nugget Zararlı Mı, Kilo Yapar Mı?

Tavuk Nugget Zararlı Mı, Kilo Yapar Mı? Nuggetler, genellikle tavuk etinden yapılan ve çeşitli şekillerde…

% gün önce

Ozan Çakar Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Ozan Çakar Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? "Son Günüm Olsa Bile" şarkısını seslendiren sanatçı Ozan Çakar…

% gün önce

Şarkıcı Ozi Kimdir, Nereli, Gerçek Adı Nedir?

Spotify viral listesinde Son Günüm Olsa Bile isimli şarkısıyla 1. sıraya gelen ve merak edilen…

% gün önce

Fazla Kibir Ayrılık Getirdi, Patiswiss CEO’su İstifa Etmek Zorunda Kaldı

Fazla Kibir Ayrılık Getirdi, Patiswiss CEO'su İstifa Etmek Zorunda Kaldı Patiswiss'in CEO'u Elif Aslı Yıldız…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı