Fonksiyonel gıdalar, temel besin ihtiyacını sağlamanın ötesinde, insan vücudunu hastalıklardan koruyan gıdalardır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalıklardan korunmamızın öneminin arttığı bugünlerde fonksiyonel gıdaların ne olduğunu bilerek, tüketimine önem vermemiz gerektiğini biliyoruz.
Fonksiyonel besinler hiçbir işlem görmemiş doğal bir besin maddesi olabileceği gibi çeşitli işlemlerden geçerek zenginleştirilmiş veya genetik mühendislik yöntemleri ile değişikliğe uğratılmış bir besin de olabilir. Yani hastalıklara karşı korucu olduklarından emin olabilirsiniz.
Fonksiyonel gıdalar nelerdir?
Fonksiyonel gıdalar, tablet veya kapsül halinde değildir. Günlük beslenmemizin bir parçası olan meyve ve sebzeleri, tahılları, içecekleri, zenginleştirilmiş ve geliştirilmiş gıdaları kapsar.
* havuç, kayısı, bal kabağı gibi meyve ve sebzeler hücrelere zarar verebilecek serbest radikalleri etkisiz hale getirir.
* ıspanak ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler makula dejenerayonu riskini azaltır.
* domates, greyfurt ve karpuz, prostat kanseri riskini azaltır.
* buğday kepeği, meme ve kolon kanseri riskini azaltır.
* somon ve ton balığı gibi yağlı balıkların zihinsel ve görsel işlevleri geliştirici etkisi vardır.
*yoğurt, süt ürünleri, enginar ve arpacık soğanın, bağırsak mikroflorasını geliştirken, gastrointestinal sistemin sağlıklı işleyişini destekler.