Enerji İçecekleri Zehirliyor!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) enerji içeceklerinin halk sağlığını olumsuz olarak etkilediğini ve acil önlemler alınması gerektiğini söyledi. Özellikle çocuklar da merak ediyor ve enerji içeceği tüketebiliyor. Bunu engellemek de bizim elimizde.

Enerji içecekleri hakkında kapsamlı bir rapor hazırlandı ve enerji içecekleri ile ilgili en büyük sorunun da içerdiği kafein miktarı olduğu belirtildi. Kahvenin de kafein içerdiği biliniyor fakat enerji içecekleri soğuk olduğu için hızlı ve çok içilmesi sebebiyle kafein zehirlenmesine neden olabildiği belirtiliyor.

Vücuda alınan kafeinin yüzde 43’ünün enerji içecekleri yoluyla alındığı belirtildi. Gençlerin de enerji içecekleri ile alkolün karıştırdığı ve bunun da çok tehlikeli olduğu belirtiliyor. Enerji içeceklerinin üzerinde “alkol ile karıştırılmamalıdır” şeklinde bir ibare olmasına rağmen, zararları hiçe sayılarak tüketiliyor.

Macaristan’da enerji içeceklerinden özel ekstra sağlık vergisi alınıyor. İsveç’te bazı enerji içecekleri gibi içecekler eczanede satılıyor ve sadece yetişkinler tarafından satın alınabiliyor. Dünya sağlık örgütü ayrıca kafein seviyesinin sınırlandırılması ve çocukların satın almasının kısıtlanmasını istiyor.  Enerji içeceklerinde ayrıca vitamin ve uyarıcı etkiye sahip taurine, gingseng, guarana gibi maddelerde bulunuyor.

Hüseyin Can ÇALIŞAN
Yayın Yönetmeni
info@kadinbakisi.com
https://twitter.com/hcancalisan

enerji-icecegi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir