Ekmeği İsraf Etmeyelim

Tarım Bakanlığının yürüttüğü çalışmalardan biri de “Ekmeği İsraf Etmeyelim” kampanyası. Tarım Bakanlığının internet sayfasına girdiğinizde ekmekle ilgili kampanyaların yürütüldüğü bir sayfa bulunuyor. Sayfaya girdiğinizde ekmek için yazılmış kısa bir müzik de çalıyor. Sözleri şu şekilde :

Gözün değil karnın doysun

Ekmek yiyeceğin kadar olsun

Köprü olur, okul olur, yol olur

Attığın ekmekle şehirler kurulur

Ülkemizde bir yılda çöpe atılan ekmek miktarı yaklaşık olarak 2,1 milyar imiş. Bu çok büyük bir miktar. Lütfen ekmekleri yiyebileceğimiz kadar alalım. Bitince gidip yine alalım. Eğer elimizde ekmek kalmışsa yine Tarım Bakanlığının sitesinde bayat ekmekleri değerlendirme ile ilgili birçok tarif de bulunuyor. Ekmekten aklımıza gelmeyecek tarifler de üretilmiş.

Ekmek Puding:

10 dilim ekmek (bayat kek, simit, poğaça da kullanılabilir)

4 adet yumurta

1 su bardağı şeker

1 paket vanilya

1 çay kaşığı tarçın

3 çorba kaşığı tereyağı (küp şeklinde doğranmış)

2 su bardağı süt

2 su bardağı krema

1 kâse kuru üzüm

2 çorba kaşığı damla çikolata

Vanilya Sosu İçin : 2 su bardağı süt 1 yemek kaşığı nişasta 3 yemek kaşığı şeker 1 paket vanilya

• Vanilyalı Sos: Süt, şeker, vanilya kaynatılır, kaynayan karışıma, sütle açılmış nişasta hızlıca dökülür ve karıştırılır, kıvamlanınca ocaktan alınır. • Ekmekler fırın tepsisinde bir süre kızartılır. • Kızartılan ekmekler bir kaba alınarak, üstlerine tereyağı parçaları koyulur, üzüm ve damla çikolata serpilir. • Başka bir yerde, yumurta, şeker, vanilya, süt ve krema karıştırılır. • Karışım, ekmeklerin üzerine dökülür. Ekmekler sosa iyice batırılır ve fırında pişirilir. • Çıkmasına yakın, bir çorba kaşığı şeker, tarçın ile karıştırılarak tatlının üstüne serpilir, vanilya sosu ile servis edilir.

Bayat Ekmekli Kek:

1 su bardağı ufalanmış bayat ekmek

3 yumurta

1 su bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı süt

1,5 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 tatlı kaşığı vanilya

Yarım portakal kabuğu rendesi

Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Yağ, süt, bayat ekmek, kabartma tozu ve vanilyayı, portakal kabuğu rendesini ekleyip karıştırın. Üzerine unu ilave edip karıştırın. Klasik kek hamuru kıvamında olacak. Yağlanmış tepsiye dökün. Üzerine önceden ısıtılmamış 200 dereceye ayarlanmış fırına tepsiyi sürün. Üzeri kızarmaya başlayınca ısıyı 160 dereceye düşürün. Üzeri tam olarak kızarınca kürdan testi yapıp kekinizi fırından alın. Afiyet şifa olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir