Bu Haberi Dikkatli Okuyun!

Dikkat! Tüm hastanelerin acil servislerinde sigortalı olun ya da olmayın tedaviden sonra hiçbir ilave ücret alınmaması gerekiyor. Fakat çoğu özel hastanede acil durumun sona erdiğine ilişkin belge imzalatılarak ilave ücret alınmaya çalışılıyor.

SGK yetkilileri, parasız acil uygulamasında işleyişi şöyle anlattı: “Herkes acile başvurabilir. Ama hekim muayene sonrası acil olmadığına kanaat getirdiğinde Sağlık Bakanlığı’nın ‘yeşil alan’ genelgesi kapsamına sokuyoruz. Orada 12 lira katılım payı ve ilave ücret ödenmesi söz konusu. Acilde yapılan tedavilerde hiçbir ilave ücret alınamaz. Şikâyet halinde ilave ücretin 10 katı tutarında para cezası uygulanır.”

Bu konuda son örneği bir okurumuz şöyle aktardı. Akşam 22.30’da oğlunu mide bulantısı ve kusma şikâyetiyle özel bir hastanenin acil servisine götüren okurumuza ilk muayene sonrası “Hastanın durumu stabil, hayati tehlike yok” yazılı belge imzalatıldı. Bu imzadan sonra tedaviye devam edildi. Sonunda sadece muayene ücreti acil kapsamında değerlendirilip serum ve tahliller için 669 lira fatura çıkarıldı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel: Adım atar atmaz taahhüt geçersizdir Acile daha girişte imzalatılan taahhütname geçersizdir, acil halin sonra ermesinden sonra imzalatılan taahhütname ise geçerlidir. Acil hal boyunca yapılan tüm tedaviler bedavadır ve buraya kadar yapılan iş ve işlemler SGK’ya fatura edilir. Acil halin sona ermesinden sonrakilerin de ise hastanenin SGK ile sözleşmesi varsa yüzde 200 oranında, hastanenin SGK ile sözleşmesi yoksa hastanenin kendi fiyatları üzerinden fatura edilmesi gerekir. Şimdi, sizden acilde para istedikleri için önce SGK’ya (Alo 170), sonra Sağlık Bakanlığı’na (Alo 184), en sonunda da faturasız-belgesiz para tahsil etmişlerse de Maliye’ye (Alo 189) durumu bildirin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir