Bitkilerde Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Ev bitkileri sıcakta yaşamaya alışıktır. Sürekli aynı sıcaklıkta yaşamaya alışık olan bitkileri, olduğundan daha serin bir yere götürmek bitki için şok etkisi yaratır. Büyüyüp serpilen bitkilerin bazen saksılarını değiştirmek gerekir. Artık saksısı küçük gelmeye başlamışsa ve bitki daha fazla büyüyemez hale gelmişse, saksısını değiştirmek gerekir.

bitkilerde saksi degisimi

Ev bitkilerinde saksı değiştirmenin zamanı nedir?
Bitkilerde saksı değiştirme zamanı, mevsim olarak ilkbahara denk gelmektedir. Havaların ısınmaya başladığı zaman, güneşin ışıkları evi ısıtmaya başladığı zaman, saksı değiştirmek için en uygun zamandır. Saksı değişimi hızlı olarak, kökleri üşütmeden yapılmalıdır. Ve değişim mutlaka yine bitkinin alışık olduğu ortamda yapılmalıdır.

Saksı değişimi nasıl yapılır?
Saksıyı değiştirirken, toprak tamamen dökülmemelidir. Bitki, saksısından toprağıyla birlikte çıkarılmalıdır.
Önce bitki sulanmalıdır. Birkaç saat bekledikten sonra, toprak bitkinin köklerine iyice sarılmalıdır. Saksıdan çıktığında bitki ile birlikte kalıp gibi çıkmalıdır. Yeni saksının dibine önce deliklerin üzerine toprak akıp gitmesin diye taş veya strafor parçaları koyun. Sonra en az 2 cm yükseklikte ponza taşı veya çakıl taşları doldurun. Taşların üzerine iki parmak kadar yükseklikte toprak yayıp biraz bastırın. Kalıp olarak çıkan bitkiyi içine yerleştirerek bastırın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir