Altın; parlak sarı renkte, kolayca şekil verilebilen ve oksitlenmeyen tek değerli metaldir. Altının saf ve işlem görmemiş haline kuyumculukta “has” denir, fakat has altın yumuşak olduğu için mücevher yapımında kullanılamamaktadır.
Altının dayanıklılığını arttırmak, renk vermek ve değerini belirlemek için katkı maddeleriyle birleştirilir. Bu sayede 22 ayar, 18 ayar, 14 ayar gibi farklı değerlerde ve beyaz, yeşil (sarı), kırmızı gibi farklı renklerde altınlar ortaya çıkmaktadır.
Altınla karıştırılan metalin gümüş ağırlıklı olması durumunda kuyumculuk sektöründe yeşil altın denilen, halk arasında sarı altın diye bilinen renge ulaşılır. Katkı metalin bakır ağırlıklı olması durumunda kırmızı altın diye bilinen kırmızı renge ulaşılır. Beyaz altın ise beyaz renge yakın çeşitli metallerin tamamlayıcı olarak kullanılmasıyla elde edilmektedir. Beyaz altın, üretim sonunda kirli beyaz renge sahiptir, rodyumla kaplanarak parlak beyaz renge ulaşmaktadır.
Ferritin değerinin düşük olması, vücutta demir depolarının azaldığını gösterir. Ferritin, demirin depolanmış haliyle vücutta bulunduğu…
Yetişkin Bir Kadın İçin Normal Kan Değerleri Nasıl Olmalıdır? Yetişkin bir kadın için normal kan…
Ceren Kaynak İskit Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Gazeteci Ceren Kaynak İskit, 25 Nisan 2025 tarihinde…
Postbiyotik Nedir, Ne İşe Yarar? Postbiyotik, probiyotik bakterilerin (yararlı bakteriler) ölmesi veya parçalanması sonucu ortaya…
Sezaryen Bir Ameliyat, Doğum Şekli Değil Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu katıldığı canlı yayında gündeme büyük…
Penti Kremli Çorap Nedir, Nasıl Kullanılır? Teknolojinin son harikası kremli çoraplarla tanışın! İnce ve mat…