Ben Malala!

Her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması amacıyla Nobel Barış Ödülü 2014 sahiplerini buldu. 17 yaşındaki Pakistanlı Malala Yusufzay ve Hindistanlı Kailash Satyarthi ödülü birlikte paylaştılar.

Pakistanlı kızların eğitim haklarıyla ilgili çalışmalar yapması nedeniyle Taliban’ın ölüm listesine alınan Malala Yusufzay, 2012’de Taliban militanlarının saldırısına uğradı, başından ve boynundan vurularak yaralandı. Mucizevi bir şekilde kurtulan genç kadın tedavi için İngiltere’ye gitti. Şimdilerde İngiltere’de yaşayan Malala çektiği zorlukları “Ben Malala” adlı otobiyografik kitabında anlatıyor. Kitap şu an çok satanlar listesinde ön sıralarda. Bir kadın olarak bu kitabı mutlaka okumalıyız. Onun gibi eziyet gören dünya üzerindeki bütün kadınlar adına onu çok takdir ediyoruz. Birçok insana örnek olacak anlatımıyla emsallerine güç verecek.

En güzel sözlerinden biri şu: “Bir çocuk, bir öğretmen, bir kitap ve bir kalem sadece bunlar tüm dünyayı değiştirebilir. Eğitim tek çözümdür. Eğitim önceliktir.”

Ödülü paylaştığı isim olan Satyarthi ise 60 yaşında. 1990’lı yıllardan bu yana çalıştırılan çocuklar için mücadele ediyor ve kurduğu dernek (Bachpan Bachao Andolan Örgütü) 80 binden fazla köle olarak çalıştırılan çocuğun serbest bırakılmasını, tedavi görmesini ve eğitim almasını sağlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir