Aşı Olduktan Sonra Yapılmaması Gerekenler

Covid-19 aşısı olduktan sonra neleri yapmak, neleri yapmamak gerektiği konusunda akıllarda birçok soru işareti bulunuyor. Bir yanlışa düşmemek için, konunun gerçeğini öğrenmekte fayda var. Aşı sonrasında aşırı sıcak duş almak, sadece lokal reaksiyon riskini artırabilir. Ancak bunun dışında, aşı sonrasında duş alınmaz, banyo yapılmaz gibi bilimsel bir bilgi yok. Çünkü aşı uygulaması sonrasında cilt açıklığı hızla kapanıyor, buradan vücuda mikrop girmesini beklenmiyor. Aşı olduktan sonra duş alınır mı? sorusunun cevabı için kesin bir bilgi olmasa da acil değilse banyo yapılmamalıdır, denebilir.

aisi denize girilirmi

Aşı olduktan sonra alkol alınır mı?
Aşı uygulama merkezlerinden yapılan uyarılar da aşıdan sonra 24 saat boyunca alkol kullanılmaması yönünde. Doktorlar, aşıdan sonra hemen alkol kullanılmasının aşının etkinliğini azaltacağını düşünüyor. Bu yüzden alkol almak isteniyorsa 24 saat beklenmesinde fayda vardır.

Aşı olduktan sonra denize girebilir mi?
Biontech gibi güçlü aşıları yaptırdığımız hastanelerde 24 saat aşının yapıldığı bölgeye su değmemesi gerektiğinin altı çiziliyor. Bu nedenle denize girilmemesinin daha iyi bir çözüm olacağı ifade edilmektedir.

Biontech aşısı kimin?
BioNTech aşısı hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar arayışa geçti. BioNTech aşısı kimin, hangi ülkenin? sorularını araştırırken, BioNTech aşısı yan etkileri neler, kaç doz vuruluyor? soruları cevap bekliyor. Biontech ve ABD merkezli Pfizer’in birlikte geliştirdiği aşı yüzde 95 başarı oranına sahip. Biontech Almanya merkezli bir aşı.ABD, İngiltere, İsrail, Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Şili, Polonya, Kanada, Romanya, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Türkiye Biontech aşısını kullanan ülkeler arasında. BioNTech aşısı iki doz olarak uygulanıyor. Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir