Kışlık Domates Hazırlığı

Domates artık her mevsim rahatlıkla bulunabiliyor. Uzmanlar, meyveyi sebzeyi zamanının dışında yemenin zararlı olduğunu söylüyor. Bu yüzden, özellikle bebeği olan hanımlar domatesin en bol olduğu zamanlarda domates alıp,uygun şekilde muhafaza etmelidir. 

Domates saklamanın birkaç değişik yöntemi var. Bunlardan ilk akla gelen yöntem geleneksel olarak hanımların kullandığı konserve yapma yöntemidir. Ağustos ayının sonunda domatesler bollaşır ve fiyatı en düşük noktasına gelir. En fazla tercih edilen domates söbü görünümde olan betebex adı verilen domateslerdir. Çanakkale domatesi de denir. En lezzetli domates bunlardır. Domateslerin kabukları soyularak küçük küçük dilimlenir. Bir tencerede iyice kaynatılır. Domateslerin kabukları zayi olmasın diye kabuklar da iyice sıkılır. Kaynayan domatesler kavanozlara hemen sıcakken konur ve kapağı sıkıca kapatılır ters çevrilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra serin bir yerde bozulmadan, 1 yıl boyunca tüketilebilir. Bazı hanımlar domateslerin kabuğunu soymadan rondodan geçirip de aynı işlemi yaparlar.

Eğer büyük bir derin dondurucunuz varsa domatesleri rondodan geçirip ya da doğrayıp buzdolabı poşetlerinde birer pişirimlik saklayabilirsiniz. Çıkardığınız zaman tadında bir bozulma olmayacaktır. Tabii ki salataya koyacak gibi taze bir görünümü olmaz. Yemeklerde, menemen yapımında kullanabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir