Arı Ekmeği Nedir Faydaları Nelerdir?

Arı Polen, işçi arılar ve larvaları için çiçeklerden toplanan iyi bir besin kaynağıdır. Bal arıları topladıkları polenleri hem beslenmek hem de yeni yiyecek kaynakları geliştirmek amacıyla kullanırlar. Arılar çiçekli bitkilerden elde ettikleri polenleri kendi salgıladıkları enzimler, bal ve balmumu ile karıştırırlar. Peteklere  depolanan bu karışım bir süre bekledikten sonra fermente bir hale gelir. Arı ekmeği nedir ? Petek gözlerine depolanan ve arılar tarafından işlenen polene arı ekmeği veya perga adı verilir. En kısa tanımıyla bal ile fermente edilmiş polene arı ekmeği ya da perga denir.

ari ekmegi nedir faydalari nelerdir

Arı poleni çeşitli enzimler, mikroorganizmalar, nem ve sıcaklığın etkisiyle birlikte kovanda fermente hale gelir ve oluşan bu besine de arı ekmeği denir. İçeriğinde ise %20 protein, %3 lipid, %24-35 karbonhidrat, %3 vitamin ve mineral içermektedir. Ayrıca C, B1, B2, E, H, K vitaminleri, laktik asit, folik asit, pantotenik asit, sakkaroz, amilaz, fosfataz gibi enzimler ile flavonoidler, karatenoidler bulunmaktadır.

Arı ekmeğinin faydaları nelerdir ?

  • Arı ekmeği güçlü bir vitamin kaynağıdır. İçeriğinde polenden daha fazla K vitamini ve 6 kat daha fazla laktik asit bulunur.
  • Yapısında yüksek miktarda antioksidan bulunur. Antioksidanlar serbest radikallere karşı koruyucu etki gösterir.
  • Arı ekmeği besin emilimi yüksek bir arı ürünüdür. Kolay sindirilebilir bir yapısı vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir