Haydi Aşure Yapmaya!

Aşure yapmanın zamanı geldi. Aşure ayı da denen Muharrem ayı, eski takvime göre yılbaşının geldiği aydır. Bu ayın onuncu gününde aşureler yapılır ve en az 10 komşuya dağıtılır. Nuh’un gemisinin tufandan kurtulduğu gün gemide ne malzeme varsa birleştirilip ilk aşurenin yapıldığı da rivayetler arasındadır. Güzel bir aşurenin nasıl yapılacağına bakalım. Sahrap Soysal’ın tadına doyulmaz aşuresinin tarifi aşağıda:

2 su bardağı aşurelik buğday, yarım su bardağı kuru fasülye, yarım su bardağı nohut, 1 yemek kaşığı pirinç, 8-10 tane kuru kayısı, 1 yemek kaşığı ince bulgur, 4 su bardağı şeker, yarım su bardağı kuru çekirdeksiz üzüm, 4 elma

Tüm malzemeleri bir gece önceden suda bekletin. Böylece pişirmesi uzun sürmez. Ancak fasülye gibi nohut gibi malzemeleri ayrı ayrı pişirmeye özen gösterin. Yoksa bazıları pişer bazıları pişmez. Elma gibi incir gibi kayısı gibi malzemeleri küçük küçük doğrayın.

Üzerine ceviz içi, fındık içi, badem, nar gibi istediğiniz süslemeleri yapabilirsiniz. Yöreden yöreye farklılık gösteren malzemeler de vardır. Örneğin, börülce, barbunya gibi. Pekmez koyanlar da vardır. Sütün koyulması aşureyi beyazlatır. Şekeri ve sütü aşure kaynadıktan sonra koymalısınız. Birer kaşık da terayağı koyarsanız aşureye parlaklık verir. İncir koymak istiyorsanız önceden inciri dilimleyip kaynar sütte bekletmelisiniz. Böylece incir aşureyi karartmaz. Bazıları aşureye tuz da koyuyor. Fakat tuz miktarını abartınca aşırı bir tuz tadı da gelince yenmez hale geliyor. Aman dikkat edin. Üzerine tarçın serpmek olmazsa olmaz. Şekeri fazla koymayın çünkü aşure bekledikçe daha da tatlanacaktır. Kıvamı da pişirirken çok katı olmamalı yoksa durdukça katılaşacağı için kötü bir görüntüye sebebiyet verir.

Aşurenin içinde 10 dan fazla malzeme olmalıdır. Orucun onuncu gününde 10 malzeme. 11. gün yapacaksanız 11 malzeme koyulması gerektiği de söylenir. Aşurelerin kapakları açılırken çeşitli duaları okuyanlar da vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir