Biontech Kalp Kası İltihaplanması Yapıyor Mu?

Biontech aşısı Sinovac aşısına göre çok daha farklı yöntemlerle üretilen aşılar olup her geçen gün farklı iddialar ortaya atılıyor. Ancak bu seferki iddiadan öte ve araştırma sonucu açıklanan bir sonuç. Biontech kalp kası iltihaplanması yapıyor mu ? Biontech aşısını olan gençlerde kalp kası iltihabı görüldüğü araştırmasını Prof. Dr. Ateş Kara doğruladı.

biontech kalp kasi iltihaplanmasi yapiyor mu

Prof. Dr. Ateş Kara şu şekilde bir açıklama yaptı: “BİONTECH aşısının özellikle gençlerde çok çok düşük oranlarda da olsa kalp kası iltihaplanması yaptığına dair şüpheler var. Kaldı ki bu şüpheler ilerleyen dönemlerde çalışmalarda ispatlanabilir. Ancak burada şuna bakıyoruz. Bu genellikle çok ağır seyretmeyen ve ciddi sorun yaratması beklenmeyen çok çok nadir bir tablo. Aşı olmadığınızda ortaya çıkacak riskler ki buna kalp kası iltihaplanması da dahil bunun onlarca katı yükseklikte. Dolayısıyla şu an için bu verilerle BİONTECH aşısı hala en güvenli aşılardan biri” dedi.

ABD’de Covid-19 aşısı yaptıran 30 yaş ve altı yetişkinlerde kalp iltihaplanması görülebildiği açıklandı. Kalp kası iltihabı vakalarının aşıyı takiben ortaya çıktığı ve ikinci dozdan sonra gögüs ağrısı olarak görüldüğü ifade edildi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), çoğunlukla ikinci doz Kovid-19 aşısını uyguladıktan sonra 30 yaş ve altı yetişkinlerde görülen kalp iltihabı rahatsızlığı ile aşı arasında “muhtemel bir ilişki” olabileceği yönünde bilgilendirmede bulundu. Bilgilendirmede, çoğunlukla Pfizer-BioNTech veya Moderna’nın aşılarından birini yaptıran 30 yaş ve altı grupta 1200’den fazla kalp kası ve kalp zarı iltihaplanması görüldüğüne değinildi.

Miyokardit, kalp kasında oluşan iltihaplanmaya verilen isimdir. Miyokardit, tehlikeli bir durum olup oldukça dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Tehlike sebebi ilerleyen veya ağırlaşan vakalarda kalp krizi ve inmenin görülmesidir.

Öncelikle yetişkinlerde; -göğüs ağrısı, baş ağrısı, anormal kalp ritmi, kalp yetmezliği, ayaklarda şişme ve ödem gibi belirtilerdir.

Çocuklardaki belirtileri ise;

ateş, bayılma, zor solunum, ciltte mavimsi ya da grimsi renk değişikliğidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir