Afgan Kadını İnfaz Ettiler!

Afganistan yönetimini fiilen devralan Taliban yönetiminin ağır kuralları sosyal medyanın en çok paylaşılan konularından biri oldu. Aradan geçen 20 yıldan sonra tekrar Afganistan’ın yönetimini ele geçiren Taliban’ın yaptığı gündeme bomba gibi düştü. İnfaz edilen kadının kanlı görüntüleri ise ibreti alem olması için paylaşıldı. Taliban militanları koydukları kurallara uymayanları affetmiyor. Her taraftan kapalı, giyenin önünü görmesi için yüz kısmı kafesli çarşaf olan Burka giymediği için bir kadın sokak ortasında infaz edildi. Kadın ve insan haklarına aykırı olan bu duruma, dünya sessiz kalmadı.

afganistan kadin infaz

Burka nedir nasıl giyilir?
Burka, her taraftan kapalı, giyenin önünü görmesi için yüz kısmı kafesli çarşaftır. Taliban yönetimi zamanında Afganistan’da giyilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Yeni yönetimle serbest bırakılmasına rağmen, halk bazında büyük bir değişim görülmemiştir.

burka nedir

Taliban kuralları nedir?
Kadınların yanında bir erkek olmadan ve saçlarını ve bedenini saklayacak şekilde tamamen örtünmeden evden çıkması, siyasete atılması ya da kamusal alanda konuşması yasaklandı. Sağlık çalışanlarının tamamen erkeklerden oluşması nedeniyle yanında bir erkek olmadan kadınların sağlık hizmetlerine erişmeleri de mümkün değil.
Burkasının altında vücutlarının en ufak bir kısmı görünse dahi kadınlar sokak ortasında kırbaçlanabiliyor, okula gitmek isteyen bir kız çocuk dayak cezası alabiliyor. Zina ile suçlanan kadınlara verilen ceza ise sokak ortasında taşlanmak. Taliban savaşçıları 1996’da oje süren bir kadının baş parmağının ucunu kesebilir.
Kadınlar ve kız çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismar da çok yaygın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir