Üzüm Pekmezi Nasıl Yapılır?

Birçok yararı olan üzüm pekmezinin kullanım alanı çok geniş. Özellikle kış aylarında haricen tüketmekte de fayda var. Köylerde eskiden yaygın olarak yapılan pekmezi bir kısım insan halen kendisi üretmekte. Peki nasıl yapılır?
Ekşi üzüm pekmezi yapmak için, üzümler iyice yıkandıktan sonra temiz çizmeli bir kişi tarafından ezilerek şırası çıkarılır. Elde edilen şıra bir süzgeçten süzülerek kaynatma kazanına aktarılır. Kaynatma işleminin yapılacağı kazanlar geniş ama derin olmamalıdır. Daha sonra kaynatılmak üzere ateşin üzerine alınır. Dibi tutmasın diye sürekli olarak karıştırılmalıdır.
Kaynama esnasında oluşan köpükler bir kepçe yardımıyla alınmalı ve temizlenmelidir. Pekmezin kıvamına gelip gelmediği tahta bir kaşığı pekmeze daldırın, bir tabağa damlatın eğer dağılmıyorsa olmuş demektir. ekşi olarak yapılan üzüm pekmezi, ateşten alındıktan sonra temiz cam kavanozlarda veya içi sırlı olan çömleklerde serin yerde muhafaza edilmelidir.
Pekmezi tatlı olarak yapmak için üzüm ve çıkarılan şıraya asit giderici bir madde katılmaktadır. İstenirse tatlı olması için karbonat, odun külü ya da kireç de katılabilmektedir. Bunlar üzümlerin ezilmesi esnasında veya şıra haline getirildikten sonra da katılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir