Toplu Taşımada Yaşlılara Yer Vermeyin!

Konu başlığını okuyunca yaşlılara neden yer verilmesin ki diyebilirsiniz. Toplu taşıma araçlarında yaşlılara yer vermenin iyi bir şey olduğunu ve iyilik yaptığınızı düşünebilirsiniz ancak uzmanlar bu hareketin düşünüldüğü gibi “doğru” olmadığı görüşünde.

Oxford Üniversitesi’nden görevli bir profesör, yaşlı insanların sürekli oturmak yerine ayakta durmaya teşvik edilmesinin beden sağlıkları için faydalı olduğunu belirtiyor. Ancak tabii ki ayakta duramayacak durumda ise veya hastalığı varsa yer vermek yine de gerekecektir.

İngiltere’nin Halk Sağlığı Klinik Danışmanı Sir Muir Gray, belirli bir yaş üzeri olan kişilerin günde 10 dakika yürümesi gerektiği belirtirken yaşlıların yakınlarına asansöre bindirmek yerine onları merdiven çıkmak konusunda ikna etmelerini tavsiye etmektedir. Yaptığı tavsiye de şu şekilde: “Metro ya da otobüste yaşlı birine yer verirken iki kez düşünün. Ayakta durmak onlar için harika bir egzersiz.”

Tıp Dergisi olan The British Medical Journal’de yayına giren makalede de, “Yaşlı insanları aktif tutmaya teşvik edecek her türlü toplu çaba, onların daha bağımsız şekilde yaşamalarına ve sosyal hizmetlere daha az ihtiyaç duymalarına yardımcı olacaktır” denilmektedir.

Araştırmalar, orta yaşlı ve yaşlı insanların düzenli egzersizler yaparak bedensel anlamda en az 10 yaş gençleşeceğini söylüyor. Formda olmanın bilişsel becerileri arttırarak bunama riskini bile azalttığı da araştırmalar sonucunda ortaya çıkıyor.

Faydalı bir araştırma olup otobüslerde yer vermeden önce tekrar tekrar düşüneceğiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir