Matcha Çayı’nı Denediniz Mi?

Matcha çayı’nı duydunuz mu? Türkçe “maça” olarak okunan bu çay bildiğimiz çaylardan çok farklı. Japonca , toz haline getirilmiş çay anlamına gelmektedir. Bildiğimiz çaylar demlenerek hazırlanır ve sadece suyu içilir. Matcha çayı ise yeşil çay unundan oluşur ve suya karıştırılıp tamamı içilir.

Yeşil çaylar arasındaki antioksidan özelliği en fazla olan çay çeşididir. Bu çayın zahmetli bir üretim süreci vardır. Çay yaprakları buhara maruz bırakılır, kurutulur, sap, damar ve diğer fazlalıkların ayrıldığı bir işlemden geçirilir. İşlem sonucunda ilk toplanan ürünün sadece %10’unun kaldığı “tencha” elde edilir. Son olarak “tencha”, genellikle el değirmeni ile çok yavaş bir şekilde toz haline getirilir. 100 gramı öğütmek yaklaşık 3 saat sürmektedir. Daha hızlı bir şekilde yapmak ise yanık tadı oluşturmaktadır.

Antioksidan ve klorofilce zengindir. A, B, C, E vitaminleri ve karoten içermektedir. Düzenli tüketildiği takdirde kan şekerini dengeleyici, toksin atıcı, yağ yakıcı, kolesterol düşürücü, bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki göstermektedir. Demleme çayda çay içindeki bileşenlerin %5 gibi bir oranı vücuda alınırken matcha çayında bileşenlerin tamamı vücuda alınır. Pasta, kek, dondurma gibi gıda ürünlerinin de üzerine dökülerek güzel bir görünüm oluşturmaktadır.

Hazırlanış şekli: 66 ºC – 77 ºC sıcaklıktaki 250 ml suya 1-2 çay kaşığı eklenir. Karıştırılır ve bekletilmeden içilmesi önerilmektedir. Denemeye değer…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir