Kırmızı Biber Nasıl Közlenir?

Kırmızı biberden salça yapılır, yemeklerde kullanılır. Ayrıca kırmızı biberin közlenmesiyle çok farklı salatalar, mezeler yapılır. Kırmızı biberin en ucuz olduğu zaman tam alınıp depolama zamanıdır. Yani şu önümüzdeki hafta yani ağustosun son haftası kırmızı biber için en uygun zamandır. Kilolarca alınır ve çeşitli yöntemlerle kış için saklanır.

Közleyip de saklama yöntemi en yaygın olanlarındandır. Kırmızı biberleri önce yıkayın ve saplarını çıkarın içindeki çekirdekleri boşaltın. Sonra bir fırın tepsisine dizin ve fırınlayın. Yağlı kağıt sererseniz tertemiz çıkar tepsi. Yaklaşık 30 dakikada biberler közlenir. Eğer emin olamıyorsanız fırını açıp biberlere dokunabilirsiniz. Üzerinin siyahlaştığını ve kabuğun kendiliğinden ayrılmaya başladığını gördüğünüzde olmuş demektir. Kabuklarını soyun ve soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerinde dondurucuya koyun. Bir yıl boyunca yiyebilirsiniz.

Ocağın üzerinde de közleme işlemini yapabilirsiniz ama biraz zahmetli oluyor ve her tarafı aynı şekilde közlenmiyor. Közmatik denen ocak üstü pişirme aletlerini kullanıp memnun kaldıklarını söyleyenler de var.

Kırmızı biberi közlemeden de temizleyip iki parçaya ayırdıktan sonra sirkeli bir kavanozda birkaç diş sarımsakla birlikte saklayabilirsiniz. Bozulmadan uzun süre kalacaktır.

Kırmızı biber közlendikten sonra sarımsaklı yoğurtla birlikte harika bir salata yapılabilir. Tadına herkes hayran kalacaktır. Bir diğer yöntem de yine közledikten sonra sirkeli sosla servis etmektir. Patlıcan közlemesi ve kırmızı biber baharatlarla birlikte soğanlı salata da yapılabilir.

Patlıcan da közlemek isterseniz yaklaşık 40 dakika fırınlayabilirsiniz. Patlıcanın kabuklarını soymak biraz daha zor olduğu için fırından çıkan patlıcanları bir poşete koyarsanız bekledikten sonra terleyince daha kolay soyulacaktır.

Not: közleme işleminde fırını 200 dereceye ayarlarsanız 25 dk yeterli olacaktır.

Ayrıca bazı kesimlerde ekmek pişiren fırınlara tepsiler veriliyor ve tepsi başına 1 TL, 2 TL gibi ücretlerde közleme işlemi yapılabiliyor. Afiyet olsun 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir