Ağız Yarası Nasıl Geçer?

Ağız yarası herkeste olabilen ve çileden çıkaran bir şeydir. Yemek yemeye, konuşmaya engel olan bu yara bazı durumlarda birden çok yerde birden çıkabilmektedir. Erkeklere oranla kadınlarda ağız yarası daha çok görülebilmektedir.

Ağız yarasına normalde de ağızda bulunan Candida albicans isimli mantar türünün neden olduğu bilinmektedir. Bu mantar normal durumlarda yok edilirken bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda yok edilememektedir. Yetersiz ve sağlıksız beslenme de ağız yaralarının oluşmasına neden olmaktadır. Ağız yaralarına (aft) neden olan faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Stres birçok hastalığa sebep olabilmektedir. Sürekli gergin olan birey kişinin bağışıklık sistemini etkilemektedir. Kadınlarda adet öncesi aft oluşumu görülebilmektedir.

Yiyecekler de aft oluşumuna neden olabilmektedir. Özellikle sert yiyecekler ağız içi mukozayı tahriş ederek afta sebep olabilmektedir. Aşırı tuzlu, acı veya sıcak yiyeceklerden uzak durmak gerekmektedir.

Diş macunu içindeki sodyum lauryl sülfat gibi maddeler de afta neden olabilmektedir. Bu madde olmayan diş macunu tercih edilmeli ve mümkün olduğunca az miktarda macun kullanılmalıdır.
B12 vitamini eksikliği, C vitamininin aşırı tüketimi, demir eksikliği gibi sebepler de ağız yaralarına neden olabilmektedir.

Ağız yaraları bir hafta gibi bir süre sonra kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak sürekli oluyorsa ve beklemek de acı veriyorsa doktora görünmek gerekmektedir. Doktor antibiyotik ve ağız gargarası önerebilir. Yaraya tuz koyarak ya da tuzlu su ile gargara yaparak da mikroplar temizlenerek mücadele edilebilir. Aynı işlem sirke ile de yapılabilir.

Sodyum lauret sülfat bulunan diş macunları ağız yarası bulunan dönemde kullanılmamalıdır. Çeşitli ağız yarası ilaçları bulunmaktadır. Yaraya herhangi bir yiyecek temasında acı veriyorsa engelleme yapacak bu ilaçlar kullanılabilir. Ağız yaraları sürekli olursa hemen bir hekime başvurmanızı öneririz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir