Yenilebilir Sığır Jelatini Nedir?

Sığır jelatini jelibon gibi yumuşak şekerleme ürünleriyle özdeşleşmiş olsa da kozmetik, ilaç, temizlik sektörlerinde de sıkça kullanılmaktadır. Kullanılma amacı jel haline getirme, bir arada tutmadır. Sığır jelatini Dünyada domuzdan üretilip kullanılsa da ülkemizde kullanılanları sığır, kümes hayvanları ve az da olsa balıktan üretilmektedir. Bu hayvanların; deri, kemik, kıkırdak, tendon ve bağ dokularından üretilmektedir. Bu madde yüksek sıcaklıkta kurutuluyor ve toz haline getiriliyor.

Sığır jelatini çoğunlukla ithal edilmektedir. Sığır jelatini yerine başka madde de kullanılabilir ancak sığır jelatini tercih edilmesinin asıl nedeni ucuz olmasıdır. Sığır jelatini kullanılmasının diğer bir nedeni ise kullanışlı ve temin edilmesi kolay olmasıdır.

Sığır jelatininin böbrek ve karaciğer işlevini etkilediği uzmanlar tarafından bildirilmektedir. Kurdeşen ve kaşıntı gibi sorunlara yol açtığı da açıklanmıştır. Sığır jelatini zararlı mı sorusunun net bir cevabı da olmadığı gibi faydalı bir madde olduğu ve içerildiği yiyecekleri çocuklara rahatlıkla verilebileceği söylenemez. Bazı kaynaklarda sığır jelatininin faydalarından da bahsedilmekte olup kesin bilgiler değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir