Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş

Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü almalıdır. Anne sütünün olmadığı durumlarda ise sadece formül süt-biberon maması almalıdır. Ek olarak su vermek bile gereksizdir. Hatta doktorlar 6 ay içinde su vermenin sakıncalı olduğunu söylemektedir. Bebekler anne sütünün içinden su ihtiyacını da karşılar.
Bebeklerde ek gıdaya kesinlikle ve kesinlikle 6 aydan önce geçilmemelidir. Dünya Sağlık Örgütü 6 aydan önce ek gıda alımına geçilmesinin bağırsak ve sindirim sistemi için zararlı olduğunu söylüyor.
Bebeklerde kilo alımının az olduğu durumlarda bazı doktorlar 4 buçuk aydan itibaren ek gıdaya geçilmesinin kilo alımını hızlandıracağını söyleyebilir. Ancak hayatı boyunca diğer gıdalarla zaten beslenecek olan bebeğin en değerli olan anne sütünü aldığı dönemi böylesine kısaltmak sizce ne derece doğrudur? Bırakın doyasıya anne sütüyle beslensin. Anne sütü yoksa biberon maması alsın. Ek gıda için 4-5 aylık dönem çok çok erkendir. Acele etmeyin, 6.ayı bekleyin. Zaten ek gıdaya geçince size ayrı bir külfet oluşacağından acele etmenin anlamsız olduğunu göreceksiniz =) Bazı anneler merakla erkenden püre yemeklere geçmek isteyebilir.

6 ay bitti ve ek gıda dönemi denilen dönem geldi çattı. Ne yapacağız? Hemen telaşlanmayın. Bebeğinize meyve püreleri veya sebze püreleri tattırarak başlayabilirsiniz. Herkesin tercihi farklıdır. Ek gıdaya meyveyle başlayan bebekler sebzeleri beğenmeyebilir veya sebzeyle başlayıp beğenmeyen bebekler meyveye de tepkiyle yaklaşabilir. Bu yüzden seçim sizin ve biraz da kısmet.
Bebeğiniz ek gıdayı öyle kolay kabul etmeyebilir. Hemen endişelenmeyin. Biraz sabır gerekiyor. Sevmediği bir gıdayı ara vererek sonra tekrar deneyin ve pes etmeyin.
Alerjik bir bebeğiniz olma ihtimalini de düşünerek alerji yapabilecek; çilek, muz gibi meyvelere dikkat edin.
İlk defa tadacağı gıdayı 3 gün vererek, başka bir gıda araya karıştırmadan deneyin. Eğer vücudundan kızarıklık, döküntü gibi reaksiyonlar oluşursa o gıdaya karşı alerjisi olabilir.

İlk 9 aylık dönem, ek gıdayla doyma değil tatma dönemidir. Temel olan anne sütüdür, ek gıda ektir. %70 oranında anne sütü ve %30 ek gıda alınmalıdır. Bebeği tıka basa doyurmaya çalışmayın. İstemiyorsa zorla vermeye çalışıp zıtlaşmayın. Biraz sabır sonunda o da yemek yemeye başlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir