Zeytinyağı Neden Sağlıklıdır?

Akdeniz diyetinin uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı olduğunu ortaya koyan araştırmaların artması  ile orantılı olarak zeytinyağının popülaritesi de günden güne artıyor. Yağların arasında zeytin yağı en değerli ve en sağlıklı yağ.

Zeytinyağının yapısında bulunan polifenol bileşikler antioksidan işlevi görür. Oksidasyonun düşmesi de hücre hasarını önleyerek birçok hastalığın önüne geçmektedir. Polifenoller ayrıca kan basıncını ve kolesterolü düşürerek kalp hastalığı riskini azaltır. Yüksek polifenollü zeytinyağı, metabolik sendroma sebep olan risk faktörlerinin ortaya çıkışında etkisi olduğu bilinen genlerin ifadesini olumlu yönde etkileyerek kalp sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. DNA’da depolanan bilginin, proteinlerin veya başka moleküllerin üretilmesi için yönergelere dönüşmesine “genin ifade edilmesi” ya da kısaca “gen ifadesi” denir.

Zeytinyağına acılık veren bileşenlerden olan oleokantal, varlığını boğazın arka tarafında hafif yanmayla hissettirir. Kanser riskini düşürdüğü bilinen bu madde aynı zamanda Alzheimer başta olmak üzere birçok nörodejeneratif hastalığın ortaya çıkma ihtimalini azaltıyor ve virüslerden korunmaya da katkıda bulunuyor. Tabi ki zeytinyağının saymakla bitmeyecek başka faydaları da var.

Kanser hastalarıyla yapılan çalışmalar, zeytinyağı odaklı beslenmeyi seçen hastaların kilo alma, insülin, kan basıncı ve trigliserit düzeylerinde olumlu gelişme kaydettiklerini gösteriyor. Önümüzdeki zamanlarda bu yağın değerinin de daha da artacağı ve fiyatlara da yansıyabileceği biliniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir