Yürüteç Zararlı Mı?

Yürüteç alırken akla ilk olarak zararlı olup olmadığı gelmektedir. Birçok anne yararlı olduğunu düşünerek yürüteç kullanmaktadır.

Serbest hareket edebilen bebeklerin gelişimlerinin daha hızlı olduğu unutulmamalıdır. Hareket etmesine izin verilmeyen ve sürekli karyolasında zaman geçiren bebekler normalden daha geç yürüdüğü bilinmektedir. Uzmanlar yürüteç kullanımının zararları olduğunu belirtiyor ve kullanılmamasını tavsiye ediyor.

Yürüteç kullanmanın zararlı olduğu söylenmesine rağmen yine de kullanmak isteyenlerin de bebeğin üzerine bir şey düşmemesi için önlemler alması gerekmektedir. Devrilebilecek ev eşyaları sabitlenmeli ve sivri cisimler bulundurulmamalıdır. Birçok yürüteç kazasının yaşandığı unutulmamalıdır.

Memorial hastanesi yürüteç kullanımıyla ilgili zararları aşağıdaki gibi sıralıyor.

Yürütecin bebek için olumsuz etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücudu daha yerçekimine karşı dik durmaya hazırlıklı olmadığından yığılarak duracağı için kifoz ya da skolyoz gibi omurga eğriliklerine neden olabilir.
  • Ayak yapısı daha hazır olmadan bastırıldığı için ayak deformiteleri oluşabilir.
  • Kalça yapıları tam gelişmeden, tüm vücut ağırlığının simetrik ya da asimetrik olarak kalçalara yüklenmesi sonucu kalça problemleri oluşabilir.
  • Bebek yürüteçte aslında yürümez, ayakları ile iteleme yapar. Bacak boyu kısa geldiği ve tam basmayı bilemediği için parmak ucuna basar ve bu alışkanlığa neden olabilir . Böylece yürüdüğü zaman parmak uçlarında yürüyebilir.
  • Bebeğini kaşla göz arasında masa örtülerini tutup çekerek masa üzerindeki ağır cisimleri üzerine düşürür veya akla gelmedik binbir türlü tehlikeye maruz kalabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmalarda 1-12 ay arasında geçirilen kafa travmalarının nedenleri arasında, %90 oranında yürüteç kazaları tesbit edilmiştir.
  • Bebek kısıtlı bir mekanda kaldığı için de psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkiliyebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir