Unutma Beni Çiçeği

 

Unutma Beni çiçeğinin adının neden bu olduğuna dair birçok efsane var. Güzel bir çiçek olmasının yanında, sırf isminden dolayı insanlar birbirlerine bu çiçeği hediye ediyorlar. Uzağa gidecek olan bir yakınına unutma beni çiçeği hediye ediliyor. Kişinin ona baktıkça kendini hatırlaması ve ona iyi bakması isteniyor.

Gelelim bu ismi nasıl aldığına dair efsanelere..

Bir Alman efsanesine göre, Tanrı tüm çiçekleri adlandırdığında, adlandırılmamış ufak bir çiçek bağırır: “Unutma beni, Ey Tanrım!” Tanrı yanıtlar “Bu senin adın olacak.”

Bir başka efsanede ise Adem ile Havva cenneti terk ederken çiçek haykırır: “Beni unutmayın!”

Bunların dışında sıklıkla tekrarlanan bir başka efsane ise Orta Çağ’da geçmektedir. Bu Alman efsanesine göre Tuna Nehri kıyısında yürüyüşe çıkmış bir şövalye ve sevgilisi, nehir kenarında sulara kapılıp gitmek üzere olan bir mavi çiçek görürler. Sevgilisinin çiçeği arzu etmesi üzerine çiçeği almaya çalışan fakat bu sırada nehrin sularına kapılan şövalye son bir hamleyle çiçeği sevgilisine doğru atar ve “Vergissmeinnicht!” yani “Unutma beni!” diye haykırır.

Birçok başka efsanede de yer alan çiçek edebiyatta da kendisine önemli bir yer bulmuştur; birkaç Grimm kardeşler masalında adı geçen çiçek ayrıca birçok şiirde de konu edilmiş, birçok edebiyatçı tarafından övülmüş, örneğin Goethe bu çiçek için “en canlı çiçek, zariflerin en zarifi” demiştir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir