Ülkelere Göre Korona Yayılma Hızları

Korona virüsünün bu kadar hızlı yayılıyor olması herkesi korkutuyor. Sokağa çıkma yasağı sadece 65 yaş üstüne gelmiş olsa da gençlerin büyük bir kısmı evde kalmaya devam ediyor. Ciddi boyutlarda sonuçlara yol açan hastalıktan korunabilmek için evde kalmak önemli

Alman matematikçi Stefan Flasche, son iki ayın corona virüsü istatistiklerini takip etti. Çeşitli parametreleri inceleyen Flasche, rakamları alt alta koyunca korkunç sonuca ulaştı: Eğer bir ülkede virüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleştiyse bu iki hafta öncesinde 100 vakanın fark edilmediği anlamına gelir. Corona virüsünden ilk ölüm gerçekleştiğinde ise gerçekte 1000 vakayla karşı karşıyayız demektir.

Türkiye’de kaç Koronalı hasta olabilir?
Türkiye’de 20 Mart itibarıyla 359 corona virüsü vakası, dört de ölü var. Alman matematikçinin hesaplamasını baz alırsak, Türkiye’de 4000 vakanın görülmesi muhtemel. Habertürk TV’de bir programa katılan Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Muhammed Emin Akkoyunlu da Çin ve Güney Kore’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaşarak, şunları söyledi:

“Eğer bir vaka tespit ettiyseniz, toplum içinde gezen tespit edemediğiniz 400 vaka vardır. Her ölüm vakası için tespit edemediğiniz 1000 vaka vardır. Şu anda salgın yeni başlıyor. Bugün alacağımız önlemler anca iki hafta sonra bu hızı yavaşlatmaya yarayacak. Yani biz iki hafta boyunca net bir artış sergileyeceğiz. Bu artış hızı logaritmik bir artış hızı. Tahminen bir hafta içinde ulaşacağımız vaka sayısı 1000, ikinci hafta ulaşacağımız rakam ise 5 bin.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir