Turşunun Üzerindeki Beyazlık Nedir?

Turşu, Türk mutfağında yemeklerin yanında yenilebilecek olmazsa olmaz yiyeceklerden biridir. Özellikle evde kurulan turşularda turşunun üzerinde beyazlık oluşabilmektedir. Turşularda bu beyazlık ve diğer bozulmaların yaşanmasının sebebi yetersiz tuz eklenmesi ya da tuz -sebze oranının doğru olmamasından kaynaklanmaktadır.

Turşunun üzeri beyazlamaması için ne yapmak gerekir ?

Turşunun üzerindeki oluşan çiçeklenme ve diğer adıyla beyazlanmanın sebebi yetersiz tuz veya turşunun hava almasıdır. Sıcakta bekleyen turşunun üzeri beyazlaşacaktır. Peki turşu üzerindeki beyaz tabaka zararlı mı ? üzerindeki beyazlık temizlenir ve doğru koşullarda saklanmaya devam edilebilir. Ancak bu beyazlanma küflenmeye dönmüş ise yani küflü bir görünüm varsa yenmemelidir.

Tuz miktarının az olması sebzeleri yumuşatır. Tuz miktarının fazla olması sebzelerin de şişmesine neden olacaktır. Hava alan ve sıcakta bekletilen turşu bozulacaktır. Hafif beyazlanma sorun olmayacağı gibi üzeri küflenen turşuyu kesinlikle tüketmeyiniz. Beyazlaşma olan turşudaki sebzelerin aşırı yumuşamış olması da bozulduğuna işaret olacaktır. Yaptığınız veya aldığınız turşuyu mutlaka hava almayan bir kap içinde tutunuz ve sürekli açık bırakmamaya özen gösteriniz.

Turşunun suyu içindeki tuz oranı %5 gibi olması gerekmektedir. % 5 tuzlu su oranı için 1 litreye 50 gram tuz, %10 tuzlu su oluşturmak için de 1 litreye 100 gram tuz eklenmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir