Tirşik Çorbası Nasıl Yapılır?

Canan Karatay’ın hastalıklara karşı son önerisi olan Tirşik çorbası çok merak ediliyor. 7 kere bu çorbadan içen kişinin hastalığının geçeceği de söylenen rivayetler arasında. Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinde çokça bilinen ve kullanılan tirşik otubu ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Yapımı oldukça zahmetli olan çorba gribe karşı koruyucudur.

tirsik corbasi

Canan Karatay, ‘Andırın doktoru’ olarak da bilinen ‘tirşik çorbası’nın çok sağlıklı olduğunu söyledi. ‘Yılan otu’, ‘Yaban pancarı’ olarak da bilinen zehirli tirşik otundan hazırlanan ancak fermantasyondan sonra pişirilen çorbanın özellikle kış mevsiminde tüketilmesi gerektiğini kaydeden Karatay, “Ben ilk defa görüyorum ve hakikaten çok zehirli bir otmuş. Fakat bir veya iki gece fermante yapıldığı zaman doğal olan her şey sağlıklı olur. Müthiş bir ekşi lezzeti var, çok güzel de hazırlanmış, hazırlayanın ellerine sağlık. Aşırı ekşi olmasının sebebi C vitaminin, yani çok yüksek doz antioksidan, doğal antioksidan içerdiğini gösteriyor. Bunu kışın bol bol yerseniz grip olmazsınız, viral enfeksiyon ve hiçbir enfeksiyonla karşılaşmazsınız. Zaten burada yerel olarak bunun için de doktor olarak, kış doktoru olarak kullanılıyormuş” diye konuştu.

Uyarı: Tirşik otu toplanma, yıkanıp temizlenme ve doğranma aşamalarında ellerde yanma, kaşıntı, kabarcık oluşuma neden olabilen zehirli etkilere sahiptir. Bu nedenle tirşik otuna doğrudan temastan kaçınmalı, bu işlemlerin hepsini elinizde eldiven varken yapmalısınız.

Tirşik çorbası tarifi
Tirşik pancarımızı güzelce yıkıyoruz. Üzerinde toz toprak çamur varsa arındırıyoruz.
Yıkadığımız tirşik pancarlarımızı bir bez ile hafif kurutup yoğun ıslaklığını aldıktan sonra pancarımızı incecik incecik kıyıyoruz. Ne kadar ince kıyarsak o kadar güzel ve kolay pişer. Doğrarkende elimize eldiven giymeyi ihmal etmeyelim. Aksi halde tirşik pancarının içerisindeki özsuyu elimizi yakar- kaşındırır- ısırır.
Çorbayı pişireceğimiz tencerenin tabanına nohut, döğme ve tarhanamız eklenir. Üzerine doğradığımız tirşik pancarımız eklenir.
Üzerine gezdirerek 1 sürahi yoğun kıvamlı ayranımız dökülür. Ayranın üzerinden de tirşiği bastıracak kadar sıcak su dökülür.
En son olarak en üstten üzerine 1 kase kadar un serpilir (iyi mayalanması ve ekşimesi için)
Artık eklenecek malzemeler bitti ve bastırmaya geldi. Evin en ılık yerine (biz peteğin yanında bastırdık) altına minder konulur. Üzerine 2 kat battaniye serilip etrafı iyice sarılır. Sanki çok üşüyen birini sarıp sarmalıyormuş gibi bununda altını üstünü sarıp sarmalıyoruz.
Biz gece saat 10:00 da bastırdık sabah 11:30 gibi açtık. Yaklaşık 13 saat bastırdık. Ve açtığımızde istediğimiz gibi ekşimişti.

Süresi dolan tirşiğimizi ocağa alıyoruz ve orta ateşte gelip gidip karıştıra karıştıra pişiriyoruz. Suyu azaldıkça sıcak su ekliyoruz.
Bizimki yaklaşık 2. 5 saatte pişti.
Geç pişiyor çünkü içindeki ısırganlık özelliğinin yok olması gerekiyor. Yendiğinde dilini boğazını ısırmaması gerekiyor. Ve nihayet artık piştiğinde servise hazırdır. -kaynak:nefisyemektarifleri-

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir