Tırnak Neden Çabuk Uzar?

Genel anlamda tırnaklarımız saçlarımızla aynı özellikleri gösterir. İkisinin de görülen kısımları ölü hücrelerden oluşmuştur ve ana maddesi keratindir. Tırnaklarımız parmaklarımızı fiziksel dış tehlikelere karşı korurlar. Özellikle elimizdeki tırnaklar parmaklarımız için çok önemlidir. Tırnaklarımızın ilk çıkış noktasında tırnak çok incelir ve  bundan dolayı yarım ay şeklinde beyaz bir renk alır. Bu bölüm baş parmaklarda çok belirgindir, diğer parmaklarda  nispeten daha az gözükürken serçe parmağımızda neredeyse hiç gözükmez. Kökteki hücreler ölü bir hücre olan keratini dışarı doğru iterler. Bu nedenle de aynen saçlarımız gibi tırnaklarımızı keserken de acı hissetmeyiz. Tırnaklarımız çok ince hücrelerle derime tutunur. Bu sayede uzadıkça rahatlıkla ilerlerler. En ucunda kalan deri ile teması bitmiş tırnaklar beyazlaşıp kesilmeyi bekler. Tırnak neden çabuk uzar ?
Elimizdeki tırnakların ayaklarımızdaki tırnaklardan tek farkı, daha hızlı uzamasıdır. Ayak tırnaklarının uzama hızı elimizdeki tırnaklardan dörtte bir kadar daha yavaştır. En hızlı uzayan tırnak orta parmaktaki tırnağımızdır. Yani parmak boyuna bağlı olarak tırnak uzama hızlı artar. Tırnak nasıl çabuk uzar ? Tırnaklar sıcak havada daha hızlı uzamaktadırlar. Tırnaklardaki uzama hızı yaş ilerledikçe azalır. Çok ileri yaşlarda neredeyse yarı yarıya azalır. Bebeklerde de tırnak uzama hızı yetişkinlere göre daha azdır.
Tırnak psikolojik değişmelere de duyarlıdır. Stresli zamanlarda deforme olurlar. Bu detaylar insanın sağlıklı olduğunu belli etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir