Tavsiye Üzerine Antibiyotik Kullanmayın

Toplum içinde birbirimize tavsiyelerde bulunmayı seviyoruz. Kullandığımız eşyaları, kozmetik malzemelerini, deterjanları ve hatta kullandığımız ilaçları bile tavsiye ediyoruz. Başı ağrıyan bir dostumuza çantamızdan çıkardığımız ağrı kesiciyi anında veriyoruz. Bazen psikolojik olarak bazen de gerçekten o ilaç işe yarıyor ve sıkıntımızdan kurtuluyoruz. Antibiyotikler ise ağrı kesicilere göre çok daha dikkat isteyen ve gereksiz kullanımından kaçınılması gereken ilaçlardır. Son aşamada doktor reçetenize yazmadıkça kullanılmaması gerekir.

Gereksiz Antibiyotik Kullanımı 
Türkiye, kişi başına düşen antibiyotik miktarı açısından Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde toplam ilaç harcamalarının yüzde 35’ini antibiyotikler oluşturuyor. Bu veriler işin ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor.

Antibiyotikler hastaların kendi kendilerine kullanmaya başlayacakları ilaçlar değildir. Antibiyotikler ‘ateş düşürücü, ağrı kesici, kırgınlık giderici’ ilaç grubuna girmiyor. Ayrıca ateş vücutta bulunan bir enfeksiyonun belirtisi olabiliyor. Ancak her ateş bir enfeksiyon belirtisi olmayabileceği gibi her enfeksiyon da bakteriden kaynaklanmayabiliyor. Her hastalık durumuna antibiyotiklerin iyi geleceği kesin değildir.

Antibiyotiklerin zararları
Antibiyotikler gereksiz yere uzun süre kullanıldığında
*ciddi alerjik reaksiyonlar
*karaciğer fonksiyonlarının bozulması
*böbrek yetmezliği
*ishal
*obeziteye yol açabiliyor.
Doktorun tavsiye ettiği süre boyunca ve gereken ölçüde kullanılmasına özen gösterin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir