Tatiliniz Zehir Olmasın

Yaz aylarında havuzlar ve denizler dolup taşarken sizleri bekleyen tehlikelere karşı dikkatli olmanız gerekiyor. Deniz ve güneşin tadını çıkarırken sıcaktan bunalınca kendilerini havuzlara atan tatilciler, tatilin son günlerinde bazı sıkıntılar çekebiliyor.

Her gün yüzlerce kişinin girdiği havuzlar sağlık açısından gerekli önlemler alınmadıysa enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkarabiliyor. Her zaman her yerde ve herkeste görülecek diye bir şey yok ancak enfeksiyon hastalıkları en çok kadınlarda görülüyor. Bunun nedeni idrar yolunun erkeklere göre daha ön tarafta bulunmasıdır. “Sistit” denen idrar yolu enfeksiyonu erkeklerde de görülebiliyor.

Sistit olan kişi sürekli tuvalete gitme ihtiyacı duyar. Tuvalete gittikten sonra da mesaneyi tam boşaltamıyormuş hissi yaşar. Çok yakın aralıklarla tuvalete giden kişi bu yüzden geceyi uykusuz geçirebilir. Tuvalet ihtiyacından kurtulabilmek için ağrılı şekilde idrarını yapmaya çalışan kişi kanlı idrar yapabilir. Artık sistitin çok demleridir ve ilaç kullanılması gerekir. İhmal edildiği takdirde kronikleşebilir. Balayı sistiti denen bir sistit çeşidi de yeni evlilerde görüldüğü için bu isimle anılmıştır. Sebebi düzensiz cinsel ilişkidir.

Genellikle doktorlar “pyeloseptyl” adındaki ilacı verir. Günde 3 kez yutulması gereken ilaç etkisini çok çabuk gösterir. İkinci hapı yuttuktan sonra rahatlama hissedilir. Kişi, onca ağrıyı boşuna çektiğini ifade eder.

Korunmak için mutlaka pamuklu iç çamaşırları giyilmelidir. Vajinal deodorantlardan, kokulardan kaçınılmalıdır. Dar pantolon ve çamaşırlardan özellikle sıcak yaz günlerinde kaçınılmalıdır.

Vajinal Akıntılar

Vajinal akıntılar her kadında olur ve normaldir. Ancak akıntıda daha önce olmayan değişik renkler görülmeye başlandıysa ya da ağır kokular duymaya başladıysanız bir sorun var demektir. Akıntınız peynirimsi bir görünümde ve kokusuz ise vajinal mantar olabilir. eğer akıntıda koklamak bile istemediğiniz ağır bir koku varsa (metalimsi bir koku) ve akıntının rengi ayrana benziyorsa büyük ihtimalle bakteriyel enfeksiyon olmuşsunuzdur. Mutlaka doktora gitmelisiniz, evde geçmesi mümkün değildir. Jinekoloğunuz vajinal fitil verecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir