Sudan Zehirlenmeyin

Uzmanlar bize sürekli olarak su içmenin öneminden bahsediyorlar ancak fazla su içmenin insan vücuduna kötü etkiler yapacağını biliyor muydunuz?  Hiponatremi denen su zehirlenmesi ciddi bir olay.

Hiponatremi en kısa şekilde, aşırı su tüketimi yüzünden vücuttaki sodyumun eksilmesine bağlı olarak vücudun iflas etmesi olarak tanımlanabilir. Ortalama bir insan vücudu gün içerisinde en az 1,5 lt suya ihtiyaç duyar. Eğer bu ihtiyacı 2 gün boyunca hiçbir şekilde karşılanmazsa, kısa zamanda vücudundaki kan akışı yavaşlar ve böbrekler kanı süzemez hale gelir. Yani vücuttaki su miktarı arttıkça sodyum miktarı azalıyor ve insan için yetersiz hale geliyor. Sonrasında kötü etkiler ortaya çıkmaya başlıyor.

Belirtileri arasında, ani mide bulantısı, safra kusmak, şiddetli baş dönmesi, bilinç kaybı, sayıklama, duygu nöbeti, kas kasılmaları ve ağrıları, nefes alma güçlüğü gibi belirtiler görünür. Bu belirtilerden 2 veya 3 tanesi aynı anda yaşanılıyorsa acilen tıbbi müdahale gerekmektedir. Eğer 5 dakika içinde hastaneye ulaşma gibi bir imkanınız yoksa derhal hastaya ağızdan alabiliyorsa, tuzlu içecekler verilmelidir. Bilinci açık tutulmaya çalışılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir