Su Tasarrufu Başlasın!

Türkiye’nin doğu bölgeleri kar altında ve soğuk günler yaşarken batıda yağışlar istendiği gibi gitmedi. Şubat gibi bir kış ayında havaların soğuk olması, yağışlı olması gerekirken bahardan kalma günler yaşanıyor. Bu da kuraklığı beraberinde getirdi. Barajlarda suların azaldığı haberlerde gösteriliyor. Söylenenlere göre de İstanbul’a yağış düşmezse 120 günlük su kaldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Havalar ısındı, sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıktı. Ocak ayında beklenen yağışlar olmadı. Şubat ayı da kurak geçiyor. Türkiye’de kuraklık etkisini artırarak devam ediyor. Bir an önce bazı tasarruf tedbirleri alınmalı. Gerekirse bazı büyük şehirlerde su kesintisi yapılmalı. Özellikle İstanbul yazın büyük su sıkıntısı çekebilir. İstanbul’a günde 2,5 milyon metreküp su veriliyor. Hazırda 300 milyon metreküp su kalmış. Bu da 120 gün gibi bir süreye tekabül ediyor.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise şu an için bir sıkıntı olmadığını, telaşa gerek olmadığını, su sıkıntısının ancak uzun yıllar sonra yaşanabileceğini söyledi.

Biraz da televizyoncuların kendilerine haber araması, telaş yaratmak istemesi sonucu bunlar oluyor. Depremin yaşandığı 1999 yılından sonraki günlerde haberlerde sürekli deprem olacak, hazırlıklı olun yavgaralarına benziyor. Yine de tasarruf etmek iyidir. Suyu boşa akıtmak yerine daha dikkatli kullansak bir şey kaybetmeyiz.

Banyo yaparken suyu sürekli akıtmayalım. Gerekirse kapatıp yeniden açalım, sürekli akmasın. Dişlerimizi fırçalarken de boşa akıtmayalım. Bulaşık ve çamaşır makinelerini iyice dolmadan çalıştırmayalım. Çocuklarımıza da suyun önemini anlatalım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir