Sperm Alerjisi Nedir?

İlişkiden hemen sonra erkeğin spermine veya sperm içindeki sıvısıya karşı kadındaki vajinal değişikliklere verilen tepki sperm alerjisi olarak bilinmektedir. Sperm alerjisi nedir belirtileri nelerdir ? Bu alerjiye semen alerjisi adı da verilmektedir.

Vajinada yanma, şişme, ağrı, kızarıklık ve kaşıntı gibi normal belirtileri bulunduğu gibi ilerleyen dönemlerde tüm vücutta da etkileri olmaya başlamaktadır. Alerjiye müsait olan kişilerde görülme ihtimali daha yüksektir. İlişkiden sonra şikayetler olduğu takdirde sperm alerjisi olabileceği düşünülmektedir. Direkt olarak spermin kadın vücuduna temas etmesi sorunlara yol açtığı için de cinsel hayatı olumsuz yönde etkileyen bir durumdur.

Kadın vücudu erkeği spermi içindeki protein ve diğer maddelere karşı alerjik etki gösterebilmektedir. En çok alerjik bünyelerde alerjik reaksiyon oluştuğu görülmektedir. Alerjik bünyeli kişilerin ilişkiden sonra şikayetleri oluyorsa mutlaka test yaptırmaları tavsiye edilen bir durumdur.

Sperm alerjisi olup olmadığını anlamak yapılan test sperm sıvısının içindeki antikor oranı tespit edilerek yapılmaktadır. Ayrıca cilt testi de yapılarak sonuçlara ulaşılabilmektedir. Kısırlığa neden olduğu söylense de direkt olarak böyle bir etkisi bulunmuyor. Prezervatif kullanmakla alerjik etkiden kurtulmak mümkün olsa da çocuk sahibi olmak isteyenler için uygun bir çözüm değildir. Geri çekilme yöntemi de çokça kullanılan bir çözüm yolu olarak bilinmektedir.

Bu alerjiden kurtulmak için immuno terapi ve ileri düzeyde ise kortizon tedavisi uygulanabilmektedir. Prezervatif kullanmak geçici bir çözüm olarak görülmektedir. İlişki öncesi alerjik ilaçlar alınabildiği ve çözüm olabileceği bilinmektedir. Tedavi bir çözüm olabildiği gibi cinsel hayatın çok daha iyi bir hale gelmesini sağlayabilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir