Soya Zararlı Mı?

Birçok ürünün içeriğinde soya katkıları olduğunu görmeye başladık. Soya sütü, soya proteini vs gibi ürünler de satılmaya başlandı. Soya sosunu da duymayan kalmadığı gibi ve birçok kişi de kullanılmıştır. Peki soya zararlı mı yoksa yararlı mı? Soyanın faydalı mı yoksa zararlı mı olduğu konusu hala tartışılmaya devam ediyor.

Soya magnezyum içerir ve kalp sağlığı için gereklidir. İçerdiği bakır mineralinin de karaciğere, kemiklere faydalı iken vücut dokusunun yenilenmesine faydalı olduğu bilinmektedir. Soyanın birçok faydası vardır ve bunlar inkar edilemez.

Eski zamanlarda soyanın sadece kıtlık zamanlarında kullanıldığı ve bolluk zamanlarında da hiçbir zaman ana yiyecek olarak tüketilmediği bilinmektedir. Fermente edilmemiş soyanın kesin olarak zararlı olduğu biliniyor ve soya protein sindirimini sağlayan tripsin enziminin etkisini bozuyor. Ayrıca içerdiği fitatlar kalsiyum, demir ve çinko gibi hayati minerallerin bağırsaktan kana geçmesini azaltıyor. Soyanın diğer zararları arasında D vitamini eksikliği, osteoporoz, hazımsızlık, alerji, bağışıklık yetersizliği, tiroit hastalıkları, bunama, kısırlık, kanser ve kalp kası hastalığı da var. Fermantasyon işlemi de soyanın bu sayılan birçok toksik etkisini gidermektedir.

Marketlerde satılan, salam, sucuk, cips gibi birçok ürünün içinde soya ya da soya yağı bulunabiliyor. Burada asıl sorun fermende edilip edilmediğidir. Uzakdoğulular soyanın fermente edilmiş halini tüketmeye devam etmektedir. Yani fermente edilmiş soya sosu ve diğer soya ürünleri zararsız olabilir. Ancak aşırı tüketimi tavsiye edilmediği gibi hamilelerin de tüketmemesi tavsiye edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir