Solaryuma Girmek Zararlı Mı?

Bronzlaşmak ve esmer bir tene sahip olmak daha dinamik ve güzel gösteriyor. Solaryumun zararları yok diyenler de mevcut fakat Solaryumun zararları da yok denemez. Solaryumda UV-A ışınına maruz kalınıyor ve bu ışınlar da güzel bir şekilde filtre edilemiyorsa cilde zararlı olabiliyor. Gözlerde katarakt ve deride de kansere yol açtığı söyleniyor. Solaryumun kansere neden olduğu kesin olarak kanıtlandığına dair bir yazı da okumuştuk. Bazı kaynaklar ise solaryumun kanserden koruduğu tezatı var. Deride erken yaşlanmaya sebep olduğu da bir gerçek. Sonuç olarak solaryum deriye bir ışın veriliyor ve olumsuz etkileri mevcut. Solaryuma giren bir kişinin cilt kanserine yakalanma riski girmeyen kişiye göre %20 daha fazla olduğu açıklanmıştı. Birçok ülkede de 18 yaşından önce solaryuma girmek yasak. Solaryum kanser yapar mı şeklinde sorulduğunda böyle bir şeyin yalan olduğunu dile getirmekteler.

Osteoporoz, kemik erimesine solaryumun faydalı olduğu da bir gerçek. Solaryumun sivilce akne tedavisinde ve sedef hastalığı tedavisinde ise faydalı olduğu biliniyor. Solaryum yaptırmayın demiyoruz fakat solaryuma girmeden önce bir cilt testi yaptırmanız sizin faydanıza olacaktır. 6-7  seanstan fazla solaryum doğal bronzluktan fazlasına sebep olacaktır ve zararlı olmaya başlayabilir. Solaryuma girmeden önce ciltte herhangi bir kozmetik ürünü olmamalı ve temiz bir cilt olmalıdır. Gözünüzde lens varsa mutlaka çıkarın ve solaryum için koruyucu gözlük olmalıdır.

Kullandığınız ilaçlara dahi dikkat ederek solaryuma giriniz. UV ışınlarına karşı duyarlı olan bazı ilaçlar bulunmakta ve bu ilaçları tüketerek solaryuma girilmemesi gerekmektedir. Alkol kullanımı sonrası solaryuma da girilmelidir. 16 yaşından küçükler için de solaryum uygulaması yapılmamalıdır.  Vücutta dövme mevcut ise bu bölge korunmalı ve ışına maruz kalmamalıdır.  Solaryum zararlı mı sorusunun cevabı da solaryum ne zararlıdır ne de çok yararlıdır diyebiliriz. Cildinizi çok seviyorsanız solaryum yerine doğal bir şekilde bronzlaşın. Bronzlaştırıcı kremlere ise hiçbir zaman güvenmeyin.

Hüseyin Can ÇALIŞAN
Yayın Yönetmeni
info@kadinbakisi.com
https://twitter.com/hcancalisan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir