Salamura Yaprak Nasıl Yapılır?

Asma üzüm yapraklarının mevsimi geldiğinde çok iyi değerlendirmek gerekir. Eğer imkanınız varsa kendi ellerinizle toplayıp kendi salamuranızı yapar yıl boyu da tüketebilirsiniz. Mevsiminde pazarlarda da taze yaprak satılıyor. Yaprak sarmasını çok sevenlerdenseniz bu tarife göz atmalısınız.

Öncelikle bu tarifin kaya tuzuyla yapıldığını söylemek gerekiyor. Ne kadar yaprak kullanacaksanız 3 katı kadar da kaya tuzu alacaksınız. Örneğin 2 kilo taze yaprak için 6 kilo kaya tuzunuz olacak. Tarifi uyguladıktan sonra plastik bidonlar veya cam bidon da kullanabilirsiniz. Hatta bazıları plastik içecek şişeleri de kullanıyor.
Yaprakların düz yönleri üste gelecek şekilde 6-7 tanesini üst üste koyun. Aralarına 1 çay kaşığı kaya tuzundan koyup sarma sarar gibi üstünkörü sarın. Tüm yaprakları böyle yaparak bidona düzgünce dizin. Yaprakların aralarında boşluk kalmasın. Elinizle bastırın.
2 litre suyu tencereye koyup kaynatın. Üzerine 7-8 çorba kaşığı tuz koyun ve tuzun içinde erimesini sağlayın. Suyu soğuması için bir yerde bekletin ve soğuduktan sonra bidonun üzerinden dikkatlice dökün. Bidonun kapağını kapatma vakti geldi. Kapağı kapandıktan sonra istediğiniz zaman çıkartıp kullanabilirsiniz. Tuzunun gitmesi için kullanacağınız kadar yaprağı çıkartıp suda beklettikten sonra sarmaya hazır.
Afiyet olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir