Saçların Beyazlaması Önlenebilir Mi?

Aslında bir saç teli, ortası boş olan ve içinde melanin denilen boya pigmentleri bulunan bir tüpten başka bir şey değildir. Genç yaşlarda bu boşlukta saça renk veren melanini bir arada tutan bir sıvı vardır. Yaşlandıkça derimiz saçlarımızı ve vücudumuzdaki diğer kılları eskisi gibi sağlıklı olarak üretemez. Kılların ortasındaki sıvı kaybolur, boya hücreleri de tutunamadığından sadece hava kalır. Saçlar boyasız hale gelir, beyaz renge yani asıl rengine dönüşür.
Melanin içerdiği söylenen ve beyazlaşma ve saç kalite kaybının yeni başladığı dönemlerde kullanılmaya başlanacağı söylenen ağızdan alınan tabletler üretilmiş. Bunların gerçekten işe yarayıp yaramadığını bilemiyoruz ancak piyasada bolca bulunuyor.
Bir de furya halinde televizyon kanallarında sunucuların tanıtımlarını yaptığı saçlardaki beyazları yok eden şampuanlar var. O şampuanı set halinde alıp her gün beyazların olduğu bölgeye sürecekmişsiniz. Sonrasında kremini de uygulayacakmışsınız da beyazlar yok olacakmış. Beyazlar istediğiniz gri rengi alana kadar devam edecekmişsiniz. Ah umut tacirleri, o uyduruk şampuanlara yüksek meblağları isteyip alıyorsunuz. Sonuç ne? Tabii ki bir değişim olmuyor.
Çinko eksikliği de melanin eksikliğini tetikleyebilir. Bu yüzden çinko içeren ilaçlar da içilebilir. B vitamini eksikliği de söz konusu olabilir. Elbette buna testler sonrasında doktorunuz karar verecektir.
Saçınızda ilk beyazı gördüğünüz andan itibaren çoğalmaması için bir dizi önlem alma yoluna gidebilirsiniz. Genetik olduğunu da düşünebilirsiniz ancak hemen kaderci de olmak da gerekmiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir