Saç Çıkaran Mavi Su Serumuna Dikkat!

Saç çıkardığı iddiasıyla çok popüler hale gelen “Mavi Su” saç dökülmesi sorunu çekenlerin yeni gözdesi oldu. Ancak piyasa sahte mavi su losyonlarıyla doldu. Saç ekim merkezlerinin huzursuz olmasına neden olan bu ürünle ilgili Sağlık Bakanlığı da, ’40 yaş üstü insanlar için kalp krizine kadar yol açabilecek ciddi risk teşkil etmektedir’ şeklinde açıklama yaptı. Mavi su nedir ?

Saç dökülmesinden en çok erkeklerin muzdarip durumda. Yakın zamana kadar en etkili ve kesin çözüm saç ekimiydi. Türkiye, bu alanda da adını çok duyurdu. Ülkemize en çok Körfez ülkelerinden saç ekimi için gelen kişiler mevcut. Avrupa ülkeleri ve Brezilya, Kanada, Avustralya, Çin ve G. Kore’den bile yoğun şekilde saç ektirmeye gelenlerin olduğu yer olan ülkemiz, saç ekimi konusunda bölgenin lideri konumunda. Ülkemize, 2018 yılında saç ekim ve estetik cerrahide yaklaşık 500 binin üzerinde hasta geldi. Ancak bu büyüklüğe ulaşan saç ekim sektörü, “mavi su” tehdidi altında.

Yurt dışından ithal edilen ve içeriğinin ne olduğunu da paylaşılmayan ürünler, kulaktan kulağa duyularak el altından piyasaya sürülüyor. Bunların bir kısmı sağlık bakanlığı onayıyla satılırken, internet sitelerinde ve sosyal medyada sahte ve işe yaramaz ürünlerin satıldığı görülüyor.

Uzmanlar, bakanlık onayı olmayan ürünlerin kullanılmaması gerektiğini açıklıyor. Kardiyoloji uzmanları “Piyasada satılan ürünlerin içeriği ‘minoksidil forte’ yani tansiyon ilacıdır. Bu ilacın tüylenme yaptığı fark edilmiş ve bu amaçla da kullanılmaya başlanmıştır. Ancak resmi olmayan şekillerde bilinçsiz bir şekilde satışı başlamıştır. 40 yaş üstü insanlar için kalp krizine kadar yol açabilecek ciddi risk teşkil etmektedir” uyarılarında bulunuluyor.

Saç ekimindeki ağrı ve acı olmadan, kısa dönemde ve ucuz bir şekilde saç çıkardığı iddialarıyla talep patlaması yaşanan “mavi su” serumu ile ilgili çok bilinmeyen var. Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dermatolog Sema Karaoğlu, “Saç dökülmesi varsa mutlaka bir sebebi vardır. O sebep ortadan kaldırılmadıkça dökülme öyle sarı suyla, mavi suyla durmaz. Merdiven altı imalat olan ürünlerin ne içerdiğini bilmiyoruz. Bu ürünlere rağbet etmeyelim” şeklinde açıklama yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir