Pera Palas Otel Nerededir, Pera Palas Hotel Tarihi

Netflix’te yayınlanan Pera Palas’ta Gece Yarısı adlı dizinin izleyici ile buluşmasından sonra Pera Palas Otel’in nerede olduğu çok merak edilmeye başlandı. Dizideki etkileyici sahnelerin yanı sıra otelin tarihi dokusu, yüksek tavanların muhteşem görüntüsü de izleyicileri kendine çekmeyi başardı.

PEra Palas Otel Nerededir?

Pera Palas Otel, İStanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunmaktadır. 46 x 28 metre boyutunda dikdörtgen biçiminde bir taban üzerine oturan Pera Palace Hotel, ikisi bodrum kat olmak üzere dokuz kattan oluşmaktadır. Otelin iç yapıları sistemin tam ortasındaki alanda oluşturulmuş büyük bir aydınlık boşluğu üzerine temellendirilmiş. Giriş katında büyük bir salon olarak düzenlenmiş olan bu boşluk, yani Kubbeli Salon; merkezi konumunun yanı sıra, tüm plan şeması bu mekana göre belirlendiği için binanın da kalbi durumundadır. Pera Palas Otel, 1892 yılında yapılmıştır. Otel halen hizmet vermektedir.

pera palas otel 1

Atatürk Pera Palas Otel’de Kaldı Mı?

Atatürk’ün, Pera Palas’a yerleşmesi geçrektir. Atatürk, İstanbul’a gelişini takiben 15 gün kadar Pera Palas’ta kalmış, kısa bir süre de eski dostlarından Salih Fansa’nın evinde misafir edilmiştir. Daha sonra, Aralık ayı başlarında Şişli’de tuttuğu eve yerleşmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Pera Palace Hotel’in gelmiş geçmiş en değerli misafiri olan Mustafa Kemal Atatürk, ismini Pera Palace Hotel’in konuk defterine ilk kez yazdığında, yıl 1917 idi. O yıldan sonra, savaş ve barış dönemlerinde defalarca Pera Palace Hotel’de kaldı Atatürk. Cephe dönüşlerinde adeta evi gibi kullandığı, ülke için önemli kararlar aldığı ve üst düzey misafirlerini ağırladığı 101 numaralı odası, doğumunun 100. yılı olan 1981’de, Atatatürk’ün şahsi eşyalarının da sergilendiği bir müze oda haline getirildi.

Atatürk’ün en sevdiği renk olan, diğer tüm evlerinde ve adına açılmış müze-evlerde de kullanılan gündoğumu rengi, “şafak” pembesiyle yenilenen 101 numaralı müze oda, müzayedelerden temin edilen yerli ve yabancı nadide Atatürk kitapları, dönemin dergileri, imzalı fotoğraf ve kartpostallar, madalyalarla daha da zenginleştirildi.

Agatha Christie Pera Palas’ta Kaldı Mı?

İngiliz polisiye yazarı Agatha Christie, Pera Palas ile özdeşleşmiş isimlerden bir tanesi. 1926 ve 1932 yılları arasında İstanbul’a gerçekleştirdiği seyahatlerde pek çok kez Pera Palas’ta konaklamış. Tercih ettiği 411 numaralı oda, bugün müze olarak korunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir