Pastırma Pişirilir Mi? Çiğ Yenir Mi, Nasıl Yenir?

Türk mutfağının en farklı ve lezzetli bir üyesi olan pastırma, dana etinin tuzlanıp kurutulmasıyla yapılan sağlıklı bir et ürünüdür. Her ne kadar ucuz bir ürün olmasa da küçük paketlerde alınarak az ve öz tüketilmesi mümkün olabilen bir yiyecek olarak bilinir. Pastırmanın uzmanlar tarafından önerilmesinin sebebi ise tuz ile uzun süre kurutulması ile fermente hale gelmesi ve içerdiği özel çemendir.

pastirma pisirilir mi cig yenir mi nasil yenir

Uzmanların önerisine göre pastırma pişirilmeden yenmelidir. Yemeklerin içine eklenerek yenmesi de uygun olduğu gibi yağda kızartılarak yenmesi ise tavsiye edilmiyor. Yağda pişirilmesi yani kızartılması besin değerlerinin yok olmasına neden olmaktadır. Yemek içinde de kızarmaması ve yanmaması gerektiği de bilinmelidir. Pastırma kahvaltıda tüketilirken de sade halde tüketilebilir. Sıklıkla yumurta ile de kızartılıp pişirildiği görülmekte ancak bu şekilde tüketilmek isteniyorsa da kızartılıp yanmamasına dikkat edilmelidir.

Prof. Dr. Canan Karatay’a göre “Eski geleneksel usulle yapılan pastırma, en sağlıklı ettir, çiğ olarak bol bol tüketilebilir.” Hiçbir katkı maddesi olmaması ve makine ile değil de bıçak ile kesilmesi tavsiye ediliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir