Paraiba Turmalin Taşı Nedir?

Mavi-yeşil renklerde olan Paraiba turmalin taşı, 1989’da Brezilya’nın Paraiba şehrinde Heitor Barbosa isimli bir madenci tarafından keşfedilmiştir. Günümüzde kolye, yüzük gibi birçok aksesuarda kullanılmaya başlanmış olup son zamanlarda reklamlar sıkça yapılmaya başlanmıştır. Bu taşın birçok özelliği bulunduğu gibi başlıca özellikleri arasında;
Kişiye denge ve uyum sağlaması. Kişiye dinginlik verip daha geniş görüşlü olmasını sağlayıp böylece duygusal iniş çıkışları dengelemesi bulunur.

paraiba turmalin tasi nedir

Kaba bir taş örneğinde dahi, neon veya elektrik benzeri bir kaliteye sahip gibi parlamaktadır Analizler sonucu bu benzersiz etkinin bakır ve manganez içermesinden dolayı meydana geldiği sonucuna ulaşıldı. Paraiba turmalin taşı ilk olarak 1990 yıllının ilk aylarında yıllık Tucson değerli taş fuarında dünyaya görücüye çıktı. Bu tantım ani bir sansasyona sebep oldu. En iyi numuneler karat başına 3.000 dolara alıcı buldu. O zamanlar bu fiyatlara satılması şaşırtıcı bir şekilde bir turmalin için yüksek görünüyordu; ancak bugünlerde ironik olarak, şaşırtıcı derecede düşük gibi gözüküyor.

2001 yılında ise Nijerya’da benzer şekilde bakır içeren mavi-yeşil turmalin keşfine tanık olundu. Renk doyumu Brezilyadaki kadar iyi değildi. Daha sonra 2005 yılında Mozambik’te de üçüncü olarak bir maden bulundu. Mozambik’de bulunan paraiba, yeşilden maviye, menekşe renge kadar çeşitli renklerde bulundu ve aynı zamanda Brezilya Paraibasına benzer bir renge sahipti. Aslında Mozambik paraibası çoğu zaman Brezilya’da bulunan taşlardan daha temizdir ve daha büyük boylarda bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir