Outlet Mağaza Nedir?

Her büyük markanın bir normal mağazası bir de outlet mağazası mevcut. Aynı şekilde alışveriş merkezleri de outlet AVM olarak ayrılabiliyor. Artık her yerde outlet kelimesini görmek mümkün.

Outlet mağazalar normal mağazalara göre daha ucuzdur ve hatta yarı yarıya ucuz fiyatlı olabilmektedir. Peki outlet mağazalar neden ucuzdur ve outlet mağaza nedir ? Outlet; fabrikadan satış yapılan, üretim fazlası, seri sonu, defolu ürünlerin satıldığı mağaza anlamına gelen yabancı kökenli bir kelimedir. Outlet, İngilizce bir kelime olup tam kelime anlamı “dışarı çıkılacak yer, çıkış yeri”dir. İlk olarak ABD’de ortaya çıkan bir uygulamadır. ABD’den sonra tüm dünyaya yayılmıştır.

Ülkemizde de outlet mağazalar ve AVM’ler oldukça yaygınlaşmıştır. Fakat maalesef ki outlet mağazalarda seri sonu ve ucuz ürünler yerine sezon ürünleri ve normal fiyata ürünler bulunmaktadır. Ayrıca outlet mağazalarda satılmak üzere özel ürünler ve markalar satarak outlet mantığına biraz da ters olarak satış yapılmaktadır. Outlet mağazaların sezon ürünü satması ve aynı fiyatlara satması açılış amacına uygun değildir ve alıcıyı yanıltıcıdır.

Outlet mağazalarda 100 üründen en az 70’inin outlet ürün yani geçmiş sezon vs olması gerekiyor. Ancak buna uyan çok az sayıda firma mevcut. AVM’lerde yönetimin bu mağazaları denetleme hakkı bulunmaktadır ve denetlemesi gerekmektedir. Gerçekten sezon sonu ürünlerin uygun fiyatlı olarak satıldığı birçok mağaza da mevcut olup hakkını vermek gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir