Nişanda Bohça Hazırlama Geleneği

nisanbohcasi

Gençlerin sözlenmesinde, nişanlanmasında bohça hazırlama verme denen adetler vardır. Bu adet sadece bizim ülkemizde  değil bir çok ülkede de uygulanmaktadır. Kızın istenmeye gelmesinden sonra yüzükler kesilir. Buna söz kesme denir. Söz kesmeye gelindiğinde erkek tarafı elinde kocaman bir çiçekle ve çikolatayla gelirler. İstenirse eğer iki tarafın anlaşmasına bağlı olarak erkek tarafı o gün bohça getirir.

Söz bohçasında kız için; oyalı tülbent, seccade, havlu, süslü iç çamaşırları, patik, ev terliği, örme lif, isteğe bağlı olarak ayakkabı, elbise bulunur. Buradakilerin sayısını artırmak da yine sizin abartınıza bağlıdır. Sözden bir hafta sonra da kız tarafı gider ve kendi bohçalarını verirler. Erkek bohçasında da aynı doğrultuda eşyalar konur.

Nişan günü kararlaştırılır ve nişanı kız tarafı yapar. Kız tarafının istediği ve tuttuğu mekanda nişan yapılır. Nişanda müzikler çalınıp oynanabilir. Ya da sadece nişan yüzükleri takılır ve yemekli bir toplantı gibidir. Nişanda da yine bohça isteğe bağlı olarak hazırlanır.

Nişan bohçasında söz bohçasında olan eşyalara ek olarak seccade, havlu, saten iç çamaşırı takımları, dantelli çamaşırlar, saten gecelik, sabahlık takımları, makyaj takımları, ayakkabı, terlik, parfüm vs bulunur. İsteğe bağlı olarak çoğaltılır. Erkeğe de traş malzemeleri, traş kolonyaları, parfüm vs konur.

Evlilik yolunda hepinize başarılar dileriz. Sorunuz veya kafanıza takılan bir şey varsa sorabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir