Mevlüt Pilavı Nasıl Yapılır?

Mevlüt günlerinde pirinç pilavı yapmak adettendir. Maddi duruma göre pilavın üzerine ya kırmızı et konur ya da tavuk eti. Mevlüt pilavı konusunda ünlenen bazı tanıdıklarımız vardır. Genelde onlar pilav yapması için hemen çağrılır. Neden siz de yapamayasınız ki?

Pirinci pilav yapmadan önce iyice yıkamak gerekiyor. Öyle ki yıkadığımız su berrak hale gelene kadar yıkanmalıdır. Bunun amacı nişastasını salmasını sağlamaktır. Yani pirinçte nişasta ne kadar az olursa pirinç pilavınız tane tane olur. Teflon tencere pilav için idealdir. Pilav pişirme süresi ise, 15 dakikadır. Pilav piştikten sonra tencere kapağı açılır ve pilav bir güzel karıştırılır. Karıştırılan pilav tencere içerisinde tepe yapılır. Pilavı karıştırdıktan sonra bir 30 dakika veya daha fazla pilavı dinlendirecek vaktiniz olursa, pilavınızın tadına doyamazsınız. Ayrıca, pilavın lezzetini arttırmak için yarım tablet et bulyon kullanırsanız, pilavınızda mucizeler yaratabilirsiniz. Pilavı pişirirken bir kaç damla limon damlatırsanız pilavınız daha beyaz olur. Pirinçle,suyu aynı oranda kullanın. Yani 1 bardak pirinç için 1 bardak su kullanın. Aslında o kadar da zor değil.

Bazıları ise standart pilav tenceresinde birkaç kez pilavı pişirip ayrı bir büyük kapta toplar. Böylelikle alıştığı ölçüyü garanti altına alır. İşini riske atmaz. İster büyük ölçülü yapın ister az az yapıp ekleyin.

Tavuk veya etin hangisini kullanıyorsanız öncelikle onu haşlamanız gerekir. Haşladığınız eti bir kenara alın. Suyunu ise pilavı pişirmekte kullanacağız. Pişirmeye gelince; önce tencereye biraz yağ koyun. Mevlütlerde lezzeti veren genelde tavuk suyu olsa da margarin kullanımı da o farklı tadı veren oluyor. Şehriye konmuyor mevlüt pilavlarına.Pirinci koyun ve iyice kavurun. Tane tane olunca kaynamış tavuk suyunu pirincin üzerine ekleyin. Kapağı iyice kapatıp suyunu çekene kadar pişirin.

Tabaklara koyarken de cam kase kullanılabilir. Kasenin alt kısmına eti üstüne ise hafifçe bastırarak pilavı ekleyip ters çevirmek yeterli. Şimdilerde hazır silikon kalıplar çıkmışken bu işler çok daha kolay. Afiyet olsun. =)

2 yorumlar

  1. bernaagnostik18

    Harika bir pilav oldu!Bir tane tavuk bulyon ile tavuğun kaynamış suyuyla yaptım,tam benim istediğim gibi oldu,ayranla yiyorum ohh çok lezzetli! Tavuklu pilav favorimdir zaten böyle arada burnuma kokusu,ağzıma tadı gelir canım ister çok.Tarif için gracias =)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir