Maya Mı Kabartma Tozu Mu?

Bazı tariflerde neden kabartma tozu bazı tariflerde neden maya kullanıldığını düşündünüz mü? Her ikisi de hamuru kabartmaya yarıyorsa ne farkı var?
Kabartma tozu da hamur mayası da aynı yöntemle hamuru kabartıyor. Bir farkı maya hamura ayrı bir tat veriyor. Ekmeklerde ve mayalı poğaçalarda o tadı alabiliyorsunuz ama zaten hamurla özdeşleşmiş olan bu tadı yadırgamıyorsunuz. Kabartma tozunu kullandığınızda ise ek olarak bir tat almıyorsunuz. Çünkü kabartma tozunda ek bir tat yoktur.
Kabartma tozunu kullandığınız hamurlar piştiğinde biraz daha sert bir hamur elde edersiniz. Kıtırımsı olur. Maya kullanıldığında ise yumuşak bir hamur olur. Ekmek yaparken kabartma tozu kullanıldığını düşünün. Kesinlikle olmaz =)
Poğaçanın maya ile yapılan tarifleri de vardır, kabartma tozuyla yapılanları da. Tercih sizin.
Mayanın bir de toz olanı ve yaş olanı mevcut. Onun içeriğinde de bir fark yoktur.
Karbonat da kabartma tozuyla aynı etkiyi verir. Karbonat daha sağlıklı olduğundan tercihinizi bu yönde kullanabilirsiniz.
Sevgilerle..

Not: Siz de deneyimlerinizi yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir yorum

  1. Nermin Büyükgöz Yılmaz

    Daha sağlıklı şeklindeki önermeye katılmıyorum. Kabartma tozu, karışımın içerisinde yeterli miktarda asidik madde yoksa kullanılır. Aksi durumda acı ve kabarmamış bir hamur elde edilir. Aynı zamanda kabartma tozu karbonattan daha geç karbondioksit salmaya başlar. Bu da size zaman kazandıracaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir