Kredi Kartı İle Ödeme Psikolojisi

Artık parası olan da olmayan da kredi kartı ile alışveriş yapıyor. Amaç para taşımamak olduğu gibi hiç parası olmayan dar gelirliler de kredi kartı alıyor ve kullanıyor. Hatta ve hatta geliri olmayanlara bile kredi kartı veriliyor. Kredi kartlarının limitleri ise çılgın bir şekilde arttırılıyor. Geliri 2000 lira seviyesinde olan bir çalışana 20 bin TL’li kart bile veriliyor.

Kredi kartı ile harcamak paraya göre çok daha kolay. 300-500 liralık bir alışverişi para vererek alırken tekrar tekrar düşünebilirken kredi kartı ile düşünmeden kartı vererek harcamayı yapabiliyoruz. Maalesef ki ekstre görüldüğü zaman akıl başa gelebiliyor. Bir de taksit erteleme, ek taksit, ek puan, harcama sözüne ödül gibi kampanyalarla vatandaş harcamaya itiliyor. Asgari tutarla ödeme yapıldıkça da borç üzerine sürekli faiz eklenerek müşteri iyice zor duruma düşmekte.

Kredi kartının bir borçlanma aracı olmadığı, bir ödeme aracı olduğu unutulmamalı. Kredi kartı bir kolaylık aracıdır fakat limiti kadar harcayabilmek demek zamanı geldiği zaman da ödeyememek denebilir. Düzgün bir gelir ve gider planlaması yapılmazsa sonu hüsranla bitecek ve kredi kartı “tü kaka” olacaktır. Kredi kartlarının üzerine dikkat çekecek bir uyarı mesajı yazılması bile gündeme gelmişti.

Kredi kartı doğru kullanıldığında avantajlıdır ve kolaylık sağlayan bir ödeme aracıdır. Doğru kullanalım ve gelir düzeyimiz düşükse de kullanmayalım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir